BIZNIS INSAJDER O POSETI LI ŠANGFUA MOSKVI: Susretom sa generalom pod američkim sankcijama Putin Americi pokazao SREDNJI PRST
Foto: Printscreen

novi ministar odbrane kine

BIZNIS INSAJDER O POSETI LI ŠANGFUA MOSKVI: Susretom sa generalom pod američkim sankcijama Putin Americi pokazao SREDNJI PRST

Planeta -

Na sastanku u Moskvi tokom vikenda, Kina je nagovestila svoju nepopustljivu podršku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i njegovoj invaziji na Ukrajinu.

Ministar odbrane general Li Šangfu sastao se sa Putinom i ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u nedelju tokom trodnevne posete Kremlju, a Putin je rekao da je sastanak učvrstio novu vojnu saradnju između zemalja -usred upozorenja SAD da Kina razmatra pružanje smrtonosne pomoći Rusiji.

Li Shangfu, Li Šangfu
foto: Printscreen

Čini se da sama odluka da ugosti Lija predstavlja srednji prst SAD, koje su 2018. sankcionisale kineskog zvaničnika zbog poslova koje je imao sa Rosoboroneksportom, ruskim državnim izvoznikom oružja

Kineska intervencija bi mogla da pomogne da se preokrene ravnoteža u sukobu, gde su obe strane poslednjih meseci postigle mali napredak.

Putin je rekao da dve svetske sile „redovno razmenjuju korisne informacije, sarađuju u oblasti vojno-tehničke saradnje, izvode zajedničke vežbe“, navodi AFP.

Li je dodao da su veze između nacija bile jače nego što su bile tokom Hladnog rata. Oni su veoma stabilni“, rekao je Li posle sastanka, prenosi AFP.

Kina je prošle nedelje ponovila da neće pružati vojnu pomoć nijednoj strani u ratu, a Li u nedelju nije spomenuo da je Kina prešla crvenu liniju i obezbedila smrtonosno oružje.

Međutim, u dokumentima Pentagona koji su procurili prošle nedelje tvrdilo se da je Kina već pristala da pruži takvu pomoć Rusiji, sve dok je to mogla tajno da učini, piše Vašington post.

Ukrajinski zvaničnik je Rojtersu u petak rekao da su kineske komponente pronađene u ruskom oružju i u Ukrajini. Sastanak u nedelju neće ublažiti zabrinutost da bi Kina mogla biti spremna da pojača svoju podršku Kremlju.

Kina je bila najvažniji međunarodni partner Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu, pružajući sveobuhvatnu diplomatsku i ekonomsku podršku Kremlju.

Li Shangfu, Li Šangfu
foto: Printscreen

Tvrdila je da je neutralna u sukobu, čak je predložila mirovni plan od 12 tačaka. Ali je odbila da kritikuje rusku agresiju i nije uložila napore da posreduje u razgovorima sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Analitičari smatraju da kineski predsednik Si Đinping vidi rat u Ukrajini kao priliku da se ugrozi globalna moć SAD, glavnog geopolitičkog rivala Kine i najvažnijeg saveznika Ukrajine u odupiranju ruskoj agresiji.

„Poseta kineskog ministra odbrane Vladimiru Putinu Moskvi je samo poslednji trenutak u naletu rusko-kineske koordinacije da se zajednički suprotstave demokratijama u Evropi i Aziji u njihovom pokušaju da razbiju poredak zasnovan na pravilima“, kaže Džonatan Vord, osnivač organizacije Atlas za Insajder.

Poslednjih nedelja evropski lideri su posetili Kinu u očiglednoj nadi da će moći da ubede Sija da iskoristi svoju moć da natera Putina da odstupi u Ukrajini.

Ali Vord je za Insajder rekao da je Lijeva poseta signalizirala da će Kina ostati nepokolebljiva u svojoj podršci Rusiji.

„Sastanak verovatno predstavlja ocenu njihove geopolitičke koordinacije u Evropi i Aziji, kao i sadašnjeg i budućeg pravca vojne saradnje“, rekao je on.

„Li je tokom ove posete bio jasan u stavu o važnosti rusko-kineske strateške saradnje i to bi trebalo da razbije sve dalje iluzije o prirodi osovine Rusija-Kina u glavnim gradovima Evrope i Azije, ili u salama za sastanke zapadnih kompanija koje nastavljaju da posluju ili u Kini ili Rusiji“.

Li Šangfu
foto: Printscreen Twitter

Sastanak Lija i Putina došao je pošto je Putin ugostio kineskog predsednika Si Đinpinga u Moskvi, gde su njih dvojica obnovili svoj pakt o saradnji „bez ograničenja“. Ubrzo nakon toga, glavni kineski diplomata Vang Ji je otputovao u Moskvu.

Nisu svi ubeđeni da je ovo Sijev konačni plan. Neki veruju da bi Kina mogla da odstupi od pružanja vojne pomoći Rusiji, jer bi to rizikovalo da joj odseče pristup naprednim ekonomijama na Zapadu koje su joj potrebne za podsticanje njenog rasta.

Ono što je, međutim, jasno je da bi sledeći potez Sija mogao da odredi sudbinu Rusije i njenog rata sa Ukrajinom.

(Kurir.rs/Bussines Insider)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja