PET MINUTA POŠTO JE PROGLAŠEN MRTVIM, DESILO SE PRAVO ČUDO! Umro je dok se penjao uz zid, nije znao da ima ovaj genetski poremećaj
Foto: Printscreen

neobjašnjiv POVRATAK

PET MINUTA POŠTO JE PROGLAŠEN MRTVIM, DESILO SE PRAVO ČUDO! Umro je dok se penjao uz zid, nije znao da ima ovaj genetski poremećaj

Planeta -

Teksaški tinejdžer koji je umro od srčanog zastoja na vrhu zida za penjanje, oživeo je dva sata posle, a lekari su ovaj slučaj prokomentarisali rečima da je bukvalno reč o čudu.

Semi Berko, 16, doživeo je srčani zastoj tokom zabavnog dana u gimnaziji.

„Popeo se na vrh zida, a onda mu je telo postalo opušteno. Izgledalo je kao da se igra ili da se onesvestio. Nisu bili sasvim sigurni šta se desilo, i kada su shvatili da on ne reaguje, polako su ga spustili“, rekla je Semijeva majka Dženifer u intervjuu za Foks 26.

Zaposleni u teretani, bolničari i lekari smenjivali su se u pružanju pomoći tinejdžeru dva sata pre nego što je proglašen mrtvim.

Ožalošćeni roditelji, koji su još uvek oplakivali gubitak Semijevog starijeg brata Frenkija tri godine ranije, sada su se opraštali od svog drugog sina.

„Počela sam da pričam sa njim, samo sam mu govorila koliko ga volim i kako mi je žao što nismo znali kako da ga spasemo. Odjednom, kada sam počela da se molim, moj muž je rekao: "O moj Bože, on se pomera'“, rekla je Dženifer.

Semi se probudio pet minuta nakon što su ga lekari proglasili mrtvim. Lekari su tinejdžera nazvali „bukvalnim čudom“, ne samo zato što je prevario smrt, već i zato što se vratio sa lakšom povredom mozga, iako je tokom njegove smrti mozak nije dobiojao kiseoni. Samo je posle nekoliko nedelja patio od kratkotrajnog gubitka pamćenja.

„Ne sećam se ničega od tog dana kada se to dogodilo. Poslednje čega se sećam je noć pre, a onda sam se probudi", rekao je Semi.

Tinejdžer je takođe pretrpeo povredu kičme tokom srčanog zastoja i izgubio je osećaj u nogama, ali radi na tome da ponovo nauči da hoda.

Iskustvo, iako zastrašujuće, pomoglo je da se otkrije retko genetsko stanje koje je imala porodica Berko.

Dženifer, Semi i Frenki su nesvesno živeli sa kateholaminergičkom polimorfnom ventrikularnom tahikardijom (CPVT), retkim genetskim poremećajem koji utiče na srce.

sin
foto: Printscreen

Frenki, koji je umro kada je imao 16 godina, patio je od dramatičnih napada koji su doveli do višestrukih traumatskih povreda mozga - uključujući i onu zbog koje je pao sa visine na glavu.

Nakon što je otkrio bolest, Semi je zajedno sa svojom majkom dobio doživotnu terapijuza lekove koji će sprečiti srčani zastoj.

On sad radi na tome da povrati snagu nogama.

(Kurir.rs/The New York Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track