FRANCUZI TESTIRALI NUKLERANU BALISTIČKU RAKETU: Projektil dometa do 10.000 km ispaljen sa podmornice
Foto: Twitter/AnatolyVlasov87

FRANCUZI TESTIRALI NUKLERANU BALISTIČKU RAKETU: Projektil dometa do 10.000 km ispaljen sa podmornice

Planeta -

Francuska mornarica izvela je uspešno testiranje strateške balističke rakete M51.

Ovo je šesto po redu testiranje podmorničke rakete Le Terrible, objavilo je francusko Ministarstvo odbrane u saopštenju za javnost putem svog zvaničnog Tviter naloga.

M51 je francuska balistička raketa razvijena za lansiranje sa morskih platformi. Prvi put je ušla u upotrebu pre skoro 13 godina – 2010. Programer i proizvođač rakete je Grupa Arian (Ariane Group), koja je zajedničko preduzeće Erbasa i Safrana.

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu rekao je da je tokom današnjeg testiranja raketa M51 bila bez bojeve glave. M51 je deo vojnog odvraćanja francuske odbrane i nacionalne bezbednosti. Današnji test je bio pod kontrolom i nadzorom Generalnog direktorata za naoružanje [DGA] i Ministarstva odbrane Francuske. Francusko ministarstvo je saopštilo da je test obavljen „u skladu sa međunarodnim obavezama Francuske“.

M51 je visok 12 metara i ima prečnik od 2,3 metra. Standardna bojeva glava je ekvivalentna 6 do 10 TN 75 MIRV 110 kilotona [kt] [420 TJ], sa pomagalima za probijanje. Međutim, 2015. Francuska je razvila još jednu bojevu glavu za istu raketu, koja koristi novu (Tête nucléaire océanique) od 100 kt / CEP 150–200 m.

Balističku raketu pokreće trostepeni raketni motor na čvrsto gorivo. Maksimalna brzina leta je 25 maha i sposoban je da pogodi cilj na udaljenosti između 8.000 km i 10.000 km. Sistem navođenja je astro-inercijalno navođenje, ali Pariz planira da razvije verziju sa Galileo sistemom navođenja. Francuska je jedini operater ove rakete.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track