BIVŠI DIREKTOR CIA: Rusi su napravili tri ključne greške u invaziji na Ukrajinu!
Upućen u situaciju General David Petraeus:, Foto: Reuters

ANALIZA

BIVŠI DIREKTOR CIA: Rusi su napravili tri ključne greške u invaziji na Ukrajinu!

Planeta -

Penzionisani američki general Dejvid Petreus navodi da je rat otkrio nekoliko velikih rupa u vojnim kapacitetima Moskve

Penzionisani general američke armije Dejvid Petreus otkrio je koje tri ključne greške smatra da je ruska vojska napravila u svojoj invaziji na Ukrajinu! Petreus je ranije obavljao funkciju direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA), a bio je i komandant koalicionih snaga u Iraku.

Potcenili i precenili

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa on je analizirao situaciju u Ukrajini, navodeći da je tokom poslednjih meseci rata otkriveno nekoliko velikih rupa u vojnim kapacitetima Moskve.

Kao prvu ključnu grešku ruskih snaga on navodi:

- Potpuno su potcenili ukrajinske snage i potpuno precenili svoje snage. Nisu uspeli da nametnu svoju liniju vođenja vojne kampanje niti su pripremili svoje trupe za vođenje sukoba.

Druga greška po Dejvidu Petreusu je sledeća: - Rusi nisu obučavali svoje trupe za ovu kampanju. Uvek smo znali da im nedostaju profesionalni vojnici, koji su okosnica naših snaga na Zapadu.

Razaranje: Ruski višecevni raketni bacači
Razaranje: Ruski višecevni raketni bacačifoto: AP

Zbog loše obučenosti oni su napravili mnogo grešaka, neke su bile očekivane, a druge ne. To je kolosalna greška. Da sam ja kao komandir imao mesece za pripremu i bio na granici sa Ukrajinom, uradio bih mnogo bolji posao. I na kraju, treća greška, koja je takođe vrlo važna, odnosi se na sredstva komunikacije:

- Nemaju moderna sredstva komunikacije. Koriste jednokanalne sisteme koji nisu šifrovani, što Ukrajini i saveznicima olakšava da im uđu u trag. Svako ih može uhvatiti pomoću običnog policijskog skenera, za razliku od našeg sistema, koji koristi modul za menjanje frekvencije. Činjenica da im sistemi nisu šifrovani je impresivna s obzirom na to koliko su uložili u modernizaciju vojske.

Zato su generali nastavili da ginu.

Istorijsko poređenje

Dejvid Petreus je dao i zanimljivo istorijsko poređenje s ratovima koje je Rusija ranije vodila: - Ruska vojska ne uči na greškama. Ukrajinci to rade i sve su bolji. Putin je i dalje ubeđen da će Rusija poraziti Zapad.

Na frontu: Ruski artiljerci u akciji
Na frontu: Ruski artiljerci u akcijifoto: AP

Napoleonova vojska ih je potisnula i nacisti su ih potisnuli, ali su oni na kraju pobedili. Putin veruje da može da pobedi Ukrajinu, Evropu i Ameriku kao Napoleona i naciste. Mi moramo da pomognemo Ukrajini da mu pokaže da greši.

Na kraju razgovora Petreus je poručio kako veruje da će ukrajinska ofanziva prekinuti kopnenu vezu s Krimom i da bi mogla da dovede do kolapsa ruskih snaga na jugu Ukrajine, koja će osloboditi većinu okupiranih teritorija.

Nenajavljena poseta Stoltenberg u Kijevu!

Generalni sekretar NATO doputovao je juče u nenajavljenu posetu Kijevu, prvu od kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara prošle godine.

Poseta Stoltenberga tumači se kao znak podrške Ukrajini dok se priprema za pokretanje ofanzive. Stoltenberg je odao počast poginulim ukrajinskim vojnicima i pogledao zarobljena uništena ruska oklopna vozila koja su izložena na centralnom trgu u Kijevu, preneo je Rojters.

On je obišao i Buču.

CIA
foto: Profimedia

- Ukrajini pripada mesto u NATO. S vremenom će to uz našu podršku biti moguće. NATO je uz vas danas, sutra i koliko god bude potrebno. Ne znamo kad će se ovaj rat završiti, ali znamo da je ruska agresija otrovan obrazac koji se mora zaustaviti - rekao je on.

NATO je glavni saveznik Ukrajine i države članice redovno šalju Ukrajini oružje i opremu. Ukrajina je prošlog septembra najavila kandidaturu za ubrzani prijem, nakon što je Rusija pripojila četiri ukrajinske oblasti koje su ruske trupe delimično osvojile.

UKRATKO

- SAD su najavile novu, 36. turu pomoći Ukrajini od 325 miliona dolara, u kojoj će se nalaziti municija i protivoklopno naoružanje

- U noći između srede i četvrtka nad Kijevom se pojavila misteriozna svetlost, NASA je demantovala da se srušio njen satelit, veruje se da je u pitanju pad meteorita

- Fotografija ruskog napada na bolnicu u Marijupolju iz marta prošle godine proglašena je za najbolju na takmičenju Vorld pres foto

- Danska i Holandija su najavile da će kupiti 14 tenkova "leopard" kako bi ih poklonile Ukrajini

- Emanuel Makron navodno radi na tajnom planu s Kinom da dovede Rusiju i Ukrajinu za pregovarački sto već ovog leta

- Admiral Sergej Avakjanc napustio je dužnost komandanta ruske Pacifičke flote

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track