"SISTEM PATRIOT NIJE DOVOLJAN DA SE ZAŠTITI KIJEV" Mlakar za Kurir TV: Ne budu li uradili ovo, biće to JOŠ JEDNA SMEJURIJA
Mlakar i MIlutinović o ishodu rata u Ukrajini, Foto: Kurir Televizija, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

RAT U UKRAJINI

"SISTEM PATRIOT NIJE DOVOLJAN DA SE ZAŠTITI KIJEV" Mlakar za Kurir TV: Ne budu li uradili ovo, biće to JOŠ JEDNA SMEJURIJA

Planeta -

SAD pripremile su za Ukrajinu paket pomoći vredan 325 miliona dolara. I dok se Kijev može nadati nastavku pomoći, teško može očekivati prijem u NATO. Takvu poruku poslao je predsednik Češke Petr Pavel koji je rekao da članice NATO mogu da razmatraju članstvo Ukrajine-tek nakon završetka konflikta.

Donbas, Donjeck, Ukrajina, Rusija
foto: Mihailo Medenica

Gosti koji su diskutovali o mogućnosti kompromisa dveju strana i ulaska Ukrajine u NATO, su Andrej Mlakar, urednik rubrike Planeta u Kuriru i Petar Milutinović, istraživač sa Instituta za evropske studije i diplomata.

Milutinović ističe da su male šanse da Ukrajina pristupi NATO alijansi i EU.

- Ono što je problem je druga faza rata, faza iscrpljivanja, te je time otežana dalja operacija Ukrajine. Oni su krenuli da prave rov, ukopali su se i to je evidentan dokaz da oružane snage Donbasa ne nameravaju da napuste to područje. Mora se naći kompromis za obe strane - kaže Milutinović i dodaje u nastavku šta nam ovo sve pokazuje.

- Ukrajina je od manjeg značaja, sada se u potpunosti izbacuje Ruska federacija iz EU. Problem je što je Ukrajina na međi velikih sila. Sve ovo rade da bi uticaj Rusije smanjio, a ne zato da bi se pomoglo Ukrajini - dodao je.

Andrej Mlakar, PEtar MIlutinović
foto: Kurir tv

Mlakar smatra da nema novih dešavanja na frontu.

Andrej Mlakar, PEtar MIlutinović
foto: Kurir tv

- Ukrajinci u trenutku povlačenja miniraju zgradu. Postave eksploziv, sačekaju da Vagnerovci uđu u zgradu i onda je miniraju. Gradske borbe se vode i dalje, suština rata je rat iscrpljivanja, topljenje snaga i psihološki otpor. "Patriot" neće promeniti ništa na ratištu, jer je potrebno mnogo više od tog sistema da se stvori raketni kišobran iznad Kijeva - rekao je, nastavivši:

- Sve će zavisiti od obučenosti posade. Upozoravao sam na vreme. Bila je "smejurija" kada su se slupala dva tenka Leopard. To su jako složeni borbeni sistemi i zahtevaju od godinu do godinu i po dana obuke, pa još godinu dana da se izvrši procena da li su te jedinice sposobne da samostalno upravljaju - objasnio je.

01:51

PRESUDNI MOMENTI RATA U UKRAJINI: Ko će odneti pobedu?

Milutinović se priključio razgovoru izjavom da pobedu neće odneti "srce u junaka", već "svetlo oružje".

- U ovom ratu će pobedu odneti sofisticirano oružje. Vi u stvari na jedno dugme sve možete da rešiti. Na primer Vladimir Putin jednim klikom može da pobedi u ovom ratu, pa ipak neće to uraditi - kazao je, a Mlakar dopunio sagovornika:

- Mogao je na Donjeckom da upotrebi nuklearno oružje, ali je taktičko nuklearno oružje da o Belorusiji, odakle će vršiti pritisak. Sve to ima mogućnosti. Ukrajinci su imali mogućnosti. Sve je kao u Drugom svetskom ratu. Sve zavisi od okolnosti, umešnosti i obučenosti posade. Samo mali procenat zavisi od upotrebe tehnike. Neko kaže da je tu i komandni kadar bitan, ja se sa tim ne slažem. Sporna je usklađenost sistema operativne jedinice, jer je ovo skraćeni i ubrzani kurs. Pitanje je kako će oni upotrebiti ove tenkove - dodao je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track