RUSKI SUD IZDAO NAREĐENJE: Hristo Grozev čim stup na tlo Rusije mora biti uhapšen! U odsustvu mu izrekli 2 meseca pritvora
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

RUSKI SUD IZDAO NAREĐENJE: Hristo Grozev čim stup na tlo Rusije mora biti uhapšen! U odsustvu mu izrekli 2 meseca pritvora

Planeta -

Ruski mediji TASS objavio je informaciju da je Hristo Grozev, novinar istraživačkog sajta Bellingcat (koji je Ministarstvo pravde RF uvrstilo u registar stranih agenata) već stavljen na listu za sad u odsustvu da u slučaju ilegalnog prelaska granice Ruske Federacije bude uhapšen.

Zakovo rešenje izdao je Lefortovski sud. To je TASS-u saopšteno u petak na sudu.

„Sud je Grozevu odabrao meru zabrane u vidu pritvora u trajanju od dva meseca, koji treba da se računa od trenutka njegovog izručenja na teritoriju Ruske Federacije, odnosno od trenutka kada je prešao državnu granicu i prebačen je u pratnju Federalne kazneno-popravne službe Rusije, odnosno od momenta lišenja slobode za teritoriji Rusije“, rekao je predstavnik suda.

Grozev se tereti po delu 1 čl. 322 Krivičnog zakonika Ruske Federacije („Nezakonit prelazak državne granice Ruske Federacije“). Maksimalna kazna po ovom članu je do dve godine zatvora.

Krajem jula prošle godine, predstavnik FSB je na TV kanalu Rusija-24 objavio da je Grozev umešan u pokušaj otmice borbenih aviona: bombardera Su-24, lovca Su-34 i Tu-22.

Ovu operaciju organizovala je SBU, a Grozev je koordinirao akcije njenih učesnika. U decembru se iz baze podataka na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije saznalo da je on stavljen na poternicu.

Grozev je rođen u Plovdivu 1969. godine. Radio je na lokalnim radio stanicama i drugim medijima, a 1995. godine pozvan je od američke kompanije Metromedia da radi, uključujući i rusku imovinu. Pokrenuo je „Radio Nika” u Sočiju, „Čanal melodiju” i „Eldoradio” u Sankt Peterburgu i desetine radio stanica u baltičkim zemljama, Finskoj, Bugarskoj, Mađarskoj.

Grozev je kasnije od Metromedije stekao akcije ruskih radio stanica. Godine 2006. prodao je sve svoje medijske projekte u Rusiji, a 2016. mu je FSB ukinuo dozvolu da ostane u Ruskoj Federaciji.

Aktivno učestvuje u aktivnostima publikacije Bellingcat, koja je pokušala da utvrdi okolnosti trovanja blogera Alekseja Navaljnog i pokrila niz drugih incidenata visokog profila.

Kurir.rs/TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track