"UKRAJINA JE OPSTALA, SAMO ZBOG AMERIČKIH INFORMACIJA!" Stručnjaci smatraju da je OVO loš znak za MIR U EVROPI
Dejvid Petreus i Vladimir Putin, Foto: AP, EPA

kurir tv:

"UKRAJINA JE OPSTALA, SAMO ZBOG AMERIČKIH INFORMACIJA!" Stručnjaci smatraju da je OVO loš znak za MIR U EVROPI

Planeta -

U kojoj meri je rizičan scenario po kome Ukrajina ulazi u NATO pakt nakon rata?

Rusija bi bila okružena Severnom vojnom alijansom, i time bila onemogućena za dalje slobodno manevrisanje...

Kijev, Ukrajina
foto: AP Bernd Wuestneck

Pre nego što su temu posvetili ratu u Ukrajini - u emisiji "Puls Srbije" gosti su prokomentarisali najmodernije naoružanje Vojske Srbije prikazano u Batajnici juče (24.4).

Svoje utiske podelili su Andrej Mlakar, urednik rubrike Planeta na portalu Kurir.rs i general-major u penziji prof. dr Mitar Kovač, nakon čega su poveli razgovor o dešavanjima u Ukrajini.

Rusija ne može biti okružena NATO snagama, siguran je Kovač.

Andrej Mlakar, Mišo Kovač
foto: Kurir tv

- Nažalost to je loš znak za mir u Evropi i svetu. Ona ne može biti okružena NATO snagama i taj scenario je bio nepoželjan od samog početka. Ovakvim izjavama on postaje i deo učesnika sukoba. NATO će morati onda ambicioznije da uđe u ovaj sukob, pa time da izdejstvuje neki mir koji će biti povoljan po Ukrjainu - kaže Kovač, dok Mlakar ne želi da okoliša:

- Ukrajina je želela da uđe u NATO pakt. Ovo je suština i zbog ovog je rat i krenuo. Hajde da ne okolišamo. NATO pakt je ušao u Ukrajinu i involvirao se u Ukrajinu 2014. godine, mada su neki tvrdili da nemaj uticaj u Ukrajini, to je laž! - kaže Mlakar.

Andrej Mlakar, Mišo Kovač
foto: Kurir tv

"Ovde svi pate od Alchajmera" a Rusi su upozoravali na ovo tokom prve revolucije u Majdanu 2004. godine - nastavio je.

- Sve ukrajinske jedinice (koje su istopljene sada u Donbasu), obrazovane su i obučene po NATO standardima. Bilo je pitanje šta će Rusima Ukrajina kada mogu da instaliraju oružje u Baltiku, nisu, zato što bi Estonci, Litvanci i Letonci znali šta im sledi. Uopšteno, cela priča je takva da NATO pakt treba Ukrajini. Vladimir Putin ne bi uzeo Krim, oni su sami "skočili" u tome - rekao je Mlakar.

Dejvid Petreus

Dejvid Petreus, 17.03.2016.
foto: AP

Penzionisani general američke armije Dejvid Petreus smatra da je ruska vojska napravila velike greške u svojoj invaziji na Ukrajinu!

Petreus je ranije obavljao funkciju direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA), a bio je i komandant koalicionih snaga u Iraku.

On smatra da je Rusija pre svega potcenila Ukrajinske snage i precenila svoju vojsku. Zatim, da ruska vojska nije obučena za ovu kampanju i da nemaju moderna sredstva komunikacije i da Ukrajini i saveznicima olakšavaju preseretanje veza.

Oba sagovornika prokomentarisala su analizu bivšeg generala Petreusa.

- Ima i naručenih analiza i objektivnih i onih koje su plaćene. Teško je govoriti o tome. Teško da je sve bilo perfektno, a da li je neko uspeo u tom ratu, pokazuju efekti jedne i druge strane. - rekao je Kovač.

03:41

Andrej Mlakar i Mitar Kovač

Nije on bio samo direktor CIA - nadovezao se Mlakar - general Petreus je bio komandant američkih snaga u Iraku i komandant američkih snaga u Afganistanu.

- On je uspeo u Iraku da ublaži pobunu, ali ne i da je uguši. U Afganistanu je uspeo da drži tri grada pod kontrolom! On je strateg i ima i svog "pajtosa" generala Bena Hodžinsa - rodonačelnika vojne teze o Šengenu - kaže Mlakar dopunjujući:

Te njegove reči su realno, u prevodu - on voli da "lupeta", pitao sam ga, jednom prilikom, generala Hodžinsa na Tviteru - zašto se vi ne priključite kao vojni strateg i pokažete svoje strateško umeće u Ukrajini? Dobio sam "blok", naravno. Mene i dalje "kopa" general Petreus. Ukrajina je opstala zahvaljujući obaveštajnim informacijama SAD u realnom vremenom. Meni su razmišljanja Petreusa u redu, ali Rusi ne veruju tim doktrinama, oni se vraćaju na teme Drugog svetskog rata, dok general ne ode na front ovo su sve naklapanja - zaključio je Mlakar.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track