MOSKVA UPOZORAVA: Rusija se približava nukelarnom sukobu sa SAD zbog podrške Vašingtona Ukrajini! Jermakov poslao poruku
Foto: Printscreen

bubnjevi rata

MOSKVA UPOZORAVA: Rusija se približava nukelarnom sukobu sa SAD zbog podrške Vašingtona Ukrajini! Jermakov poslao poruku

Planeta -

Vladimir Jermakov, šef ministarstva spoljnih poslova Rusije zadužen za neširenje nuklearnog oružja, rekao je ruskoj novinskoj agenciji TASS da Vašington ide ka eskalaciji i rizikuje svojim ponašanjem prema Kremlju nukelarni rat, piše britanski Dejli Mejl.

Dejli Majel dodaje da je ovo još jedna u nizu pretnji nuklearnim ratom od strane ruskih zvaničnika.

Jermakov je rekao da rizici od direktne vojne konfrontacije između dve nuklearne sile stalno rastu, pošto je ruskoj državnoj novinskoj agenciji sugerisao da bi Rusija mogla da se povuče iz sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg i manjeg dometa.

Dejli Mejl navodi da od početka invazije ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu pre 14 meseci, Moskva je objavljivala redovne optužbe protiv SAD i onoga što oni nazivaju "kolektivni Zapad" zbog povećanja rizika od nuklearnog rata, retorike koja je imala za cilj da odvrati saveznike Kijeva da pruže vojnu pomoć.

"Ako Sjedinjene Države nastave da slede svoj dosadašnji kurs konfrontacije sa Rusijom, sa ulozima koji stalno eskaliraju na ivici klizanja u direktni oružani sukob, onda bi sudbina START-a (sporazuma o nukelarnom naoružanju) mogla da bude unapred zaključena, rekao je Jermakov.

Inače sporazum START obavezao je Rusiju i SAD na redovnu komunikaciju o statusu svojih nuklearnih arsenala, koji je Moskva nasledila od Sovjetskog Saveza, a koji je u vreme pandemije korone nije bio podvrgnut stalnim inspekcijama i kontrolama od strane SAD.

Suspenzija sporazuma dovela je do strahovanja od obnavljanja trke o nukelarnom naoružanju između svetskih supersila sa nuklearnim naoružanjem.

Dejli Mejl dodaje da Jermakov nije naveo detalje o navodnom konfrontacionom prisupu SAD u do sad objavljenim izvodima iz intervjua TASS-a.

On je dodao da će Moskva procenti domet američkih raketa koje su kako je rekao sposobne da stignu do azijsko-pacifičkog regiona, kao i u Evropi.

Kurir.rs/Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track