00:15

RUSKI NAPAD U ZORU: Raketama pogođen ukrajinski grad Uman

ratište

RUSKI NAPAD U ZORU! Uzbuna širom Ukrajine, posle skoro dva meseca granatiran Kijev, među poginulima žena i dete (3)! (VIDEO)

Planeta -

Na udaru ruskih raketa protekle noći našlo se nekoliko ukrajinskih gradova, uključujući i prestonicu Kijev. Tom prilikom ubijeno je najmanje pet ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko potvrdio je da je pet ljudi poginulo, a 13 povređeno u noćašnjem ruskom raketiranju gradova Dnjepar i Umanu i Kijevske oblasti.

Žena i trogodišnje dete ubijeni su u gradu Dnjepru, saopštio je lokalni gradonačelnik. Tri osobe su poginule u Umanu nakon što su projektili pogodili stambene zgrade, saopštili su zvaničnici, prenosi BBC.

Kako prenosi BBC, tamo je oštećena devetospratnica, što se vidi na fotografijama na društvenim mrežama iz centralnog grada Umana. Eksplozija je bilo i u gradovima Kremenčuk i Poltava, navodi agencija Interfaks.

Snimak očevidaca pokazuje oštećene zgrade. Delovi zgrade su se srušili, a lokalna policija je saopštila da osoblje hitne pomoći sprovodi operacije potrage i spasavanja na mestu napada.

Inače, napad je izveden oko ponoći po moskovskom vremenu, sa pet strateških bombardera Tu95MS koji su poleteli iz baze Egeljs u Sarstovskoj oblasti i iz zone Kaspijskog jezera lansirali krstareće rakete H101. To je bio prvi udar strateških bombardera posle dva meseca pauze.

Bombarderi su poleteli iz baze Egeljs i iz zone Kaspijskog jezera lansirali seriju od ukupno 30 krstarećih raketa. Najgore je prošao grad Umanu gde je pogođena stambena zgrada.

Kamere građana zabeležile su okršaj ukrajinske PVO sa ruskim raketama i trenutak kada je pogođena stambena zgrada u tom gradu.. Okolnosti da li je ruska ili ukrajinska PVO pogodila zgradu nije poznato i obe strane optužuju jedna drugu. Evidentno je da bi mogle biti obe rakete, jer kao što se vidi na snimku presretanje se vršilo nad samim gradom

U Dnjepropetrovsku je sravnjeno skladište nafte sa zemljom i pogođena jedna stambena zgrada u Kijevu. Prvo su se pojavili dronovi gerani, a onda krstareće rakete

Ukrajina
foto: Twitter/KyivIndependent, Twiter/YaremenkoInna

Za sada nema izveštaja o žrtvama u prestonici.

U Kijevu je ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane oborio 21 od 23 projektila i dve bespilotne letelice, saopštili su zvaničnici u Telegramu. Šef vojne uprave grada Kijeva rekao je da je ovo prvi ruski raketni napad na prestonicu u poslednjih 51 dan.

Nema neposrednih izveštaja o civilnim žrtvama u prestonici. Napadi dolaze u trenutku kada se veruje da se ukrajinske snage pripremaju za vojnu ofanzivu sa novom opremom, uključujući tenkove, koju su isporučili zapadni saveznici.

Ukrajina
foto: Twitter/KyivIndependent, Twiter/YaremenkoInna

Rusija se bori da napreduje u zimskoj ofanzivi, uključujući 10-mesečnu bitku za kontrolu nad strateški važnim gradom Bahmut na istoku zemlje.

Napadi dolaze pošto se očekuje da će ukrajinske snage uskoro pokrenuti ofanzivu sa novom vojnom opremom, uključujući tenkove, svojih zapadnih saveznika, nakon što su ruske snage malo napredovale u svojoj zimskoj ofanzivi.

Ukrajina
foto: Twitter/KyivIndependent, Twiter/YaremenkoInna

Inače, NATO je u Ukrajinu poslao 1.550 oklopnih vozila i 230 tenkova, otkrio je šef alijanse.

„Ukupno smo obučili i opremili više od devet novih ukrajinskih oklopnih brigada. Ovo će dovesti Ukrajinu u jaku poziciju da nastavi da preuzima okupiranu teritoriju“, rekao je Jens Stoltenberg. Stoltenberg je ovu pomoć opisao kao „bez presedana“, ali je upozorio Kremlj da NATO neće „potceniti“ Rusiju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja