DRAMATIČNE SCENE U SUDANU! Paravojne jedinice pucale u avion za evakuaciju pun ljudi, ranjen član posade
Foto: Lillian SUWANRUMPHA / AFP / Profimedia

napad

DRAMATIČNE SCENE U SUDANU! Paravojne jedinice pucale u avion za evakuaciju pun ljudi, ranjen član posade

Planeta -

Na turski avion namenjen za evakuaciju ljudi pucale su paravojne snage u Sudanu u trenutku kada je sletao u prestonicu Kartum. U napadu je ranjen član posade.

Kako je saopštila sudanska vojska, avion je bezbedno sleteo i sada se popravlja.

Raniji izveštaji su tvrdili da je jedan član posade ranjen u napadu, ali je tursko ministarstvo odbrane saopštilo da nema povređenih, potvrđujući da je na avion pucano.

RSF je negirao da je pucao na avion i rekao da vojska „širi laži“.

„Naše snage su ostale striktno posvećene humanitarnom primirju koje smo dogovorili od ponoći i nije tačno da smo gađali bilo koju letelicu na nebu", tvrdi RSF.

Sudan, avion, evakuacija
foto: Lillian SUWANRUMPHA / AFP / Profimedia

Hiljade očajnih civila, uključujući oko 3.000 Britanaca, utrkuju se da se ukrcaju u poslednje avione za evakuaciju iz prestonice pre nego što se prekid vatre okonča za 72 sata. piše Dejli Mejl.

Nema naznaka da će zbog ponovne pretnje nasiljem na pisti letovi za evakuaciju biti obustavljeni, ali ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli juče je pozvao Britance da odu dok mogu.

Inače, u Sudanu od 15. aprila traju borbe između sudanske vojske i Snage za brzo reagovanje (RSF). Sukob je izbio između jedinica lojalnih sudanskom vojnom vladaru Abdelu Fatahu al-Burhanu i RSF koje predvodi Mohamed Hamdan Dagal, poznat kao Hemedti, koji je zamenik šefa vladajućeg saveta u kojem su bila oba lidera.

Sudan, avion, evakuacija
foto: Tuwaedaniya MERINGING / AFP / Profimedia

Njihova borba za vlast je onemogućila prelazak na civilnu vlast i izazvala strah od dugog građanskog rata.

Dosad je u Sudanu ubijeno najmanje 500 ljudi, a ranjeno više od 4.000. Svetska zdravstvena organizacija strahuje da bi broj mrtvih mogao da bude znatno veći.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track