UHAPŠEN ŠEF NAJMOĆNIJE ITALIJANSKE MAFIJE! Paskvale Bonavota uhvaćen u katedrali u Đenovi sa lažnim dokumentima
Foto: Printscreen

bio u bekstvu pet godina

UHAPŠEN ŠEF NAJMOĆNIJE ITALIJANSKE MAFIJE! Paskvale Bonavota uhvaćen u katedrali u Đenovi sa lažnim dokumentima

Planeta -

Paskvale Bonavota (49) , vođa Ndrangete, jedne od najvećih italijanskih mafijaških organizacija uhapšen je u jednoj katedrali i Đenovi i uz sebe je imao lažna lična dokumenta.

Za njime se tragalo od 2018. pošto je izbegao hapšenje po poternici za ubistvo i mafijaško udruživanje.

Bonavota predvodi najmoćniju italijansku mafijašku porodicu za koju se veruje da kontroliše 80 odsto ilegalnog tržišta kokaina u Evropi.

On je jedan od okrivljenih u aktuelnom velikom sudskom postupku u kojem je oko 300 osoba osumnjičeno za dela u vezi sa organizovanim kriminalom.

U tom slučaju Bonavota se opisuje kao lider koji "donosi najvažnije odluke" zajedno sa drugim bosovoma Ndrangete i vodi računa o interesima ove mafijaške organizacije u oblasti Rima kao po pitanju kockarskih poslova i trgovine drogom, navela je agencija AFP.

On je uhapšen tri meseca pošto je uhapšen vođa sicilijanske mafije Mateo Mesina Denaro koji je 30 godina bio u bekstvu.

1 / 5 Foto: Printscreen

Kriminalna organizacija Ndrangeta zasnovana je na porodičnim klanovima koji kontrolišu planinske ruralne sredine u Kalabriji.

Inače, početkom godine uhapšeno je 56 osoba zbog sumnje da su deo mafijaške organizacije Ndrangete, a njima se na teret stavljaju brojna kriminalna dela, a osim nasilja, tu su i korupcija, iznuda, prevare, kidnapovanja...

Koza nostra sa Sicilije i Kamora iz Napulja poznatije su u svetu, ali su oslabljene akcijama policije. Kao rezultat toga, Ndrangeta se izdigla na njihovo mesto i sada je najmoćnija mafijaška grupa u Italiji, sa centrima širom sveta, od Južne Amerike do Australije i godišnjim prihodima od oko 60 milijardi dolara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track