MUK U ENGLESKOJ! TAJNI PODACI O NUKLEARNOJ ZVERI PRONAĐENI U TOALETU PIVNICE: Sreća naša da ih nije našao neki RUSKI ŠPIJUN
Foto: Printskrin / You Tube/ Navy Lookout

šok

MUK U ENGLESKOJ! TAJNI PODACI O NUKLEARNOJ ZVERI PRONAĐENI U TOALETU PIVNICE: Sreća naša da ih nije našao neki RUSKI ŠPIJUN

Planeta -

Tajni planovi britanske nuklearne podmornice pronađeni su na podu toaleta u jednom pabu na severozapadu Engleske.

Poverljivi dosijei o novoj podmornici HMS Anson, koja je vredna skoro milijardu i po evra, nađeni su u luci Barou u Kambriji.

- Bila je sreća što ih ruski špijun nije pronašao - rekao je izvor iz mornarice za britanske medije.

Dosijei navodno sadrže detalje o funkcionisanju nove podmornice sa torpedima. Кljučni detalji o hidraulici HMS Anson koja kontroliše otvore torpeda takođe su bili u dosijeu.

Izvor iz istrage je rekao da je pab bio prepun kad su u subotu uveče pronađeni papiri sa oznakom "osetljive informacije".

Vladine smernice inače nalažu da dokumenta sa oznakom "osetljive informacije" može da dobije samo onaj ko ima "istinsku potrebu" da bude upoznat sa njima i da mogu nastati velike posledice ako nestanu ili budu objavljene.

- Noć je bila prilično živahna. Pab je bio pun vojnih lica i civila sa dokova. Ušao sam u toalet, a nacrti su ležali na podu kabine. Svako je mogao da ih pronađe. Sreća naša da to nije bio neki neki ruski špijun - naglasio je izvor iz mornarice upućen u slučaj.

Takođe je rekao da su izgubljena dokumenta deo referentnog priručnika koji je lako dostupan na brodu.

- Svako ko radi na podmornici koristi taj priručnik - dodao je izvor.

Dokumenti označeni kao "osetljive informacije" su tek jedan nivo ispod tajnih dokumenata.

- Izgleda da je neko uzeo stranice sa broda da bi ih proučavao. Ti dokumenti su deo knjige koja pokriva sve sisteme na podmornici. Кad završe osnovnu obuku za podmornicu budući oficiri moraju da obiđu brod i da pokažu da poznaju sve sisteme. Dobro je videti da se neko posvetio obuci, ali pab je verovatno pogrešno mesto da doneseš takva dokumenta - rekao je nekadšanji mornarički komandant Rajan Remzi.

Pab se inače nalazi na pijaci koja se pet minuta hoda udaljena od brodogradilišta gde se prave podmornice klase Astute.

HMS Anson je peti takav brod.

Porinut je u februaru i sada se nalazi u pomorskoj bazi Кlajd u Škotskoj na ispitivanjima. Naoružan je torpedima "Spearfish" i raketama za kopnene napade "Tomahavk".

Kraljevska mornarica opisuje HMS Anson kao svoju najmoćniju "vojnu oštricu" i najnapredniju ofanzivnu podmornicu na svetu. Nuklearni reaktori HMS Anson znače da može da radi 25 godina bez dopunjavanja goriva. Može dakle da oplovi ceo svet bez ponovnog izranjanja. Vazduh i voda se prave na brodu tako da je jedino ograničenje to koliko hrane nosi za posadu.

Portparol mornarice rekao je za medije da su pronađeni papiri "generički dokumenti" koji služe za obuku.

- Svaki bezbednosni propust međutim shvatamo izuzetno ozbiljno i istražićemo okolnosti slučaja - rekao je portparol mornarice.

Pre dve godine, podsetimo, poverljivi dokumenti ministarstva odbrane pronađeni su na autobuskoj stanici u Кentu. Sadržali su detalje o tajnim misijama britanskih specijalnih snaga u Avganistanu nakon povlačenja SAD.

Istraga je otkrila da je dokumente iz ministarstva izneo službenik kome je nakratko oduzeta bezbednosna dozvola.

(Kurir.rs/Sun)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track