UJEDINJENE NACIJE KRITIKOVALE FRANCUSKU: Na tapetu zbog povećane rasne diskriminacije i policijskog nasilja u zemlji
Foto: EPA Teresa Suarez

Ljudska prava

UJEDINJENE NACIJE KRITIKOVALE FRANCUSKU: Na tapetu zbog povećane rasne diskriminacije i policijskog nasilja u zemlji

Planeta -

Savet UN za ljudska prava danas je kritikovao nepoštovanje ljudskih prava u Francuskoj navodeći da postoje napadi na migrante, rasna diskriminacija i policijsko nasilje.

Savet UN je tokom više od tri sata razmatrao stanje ljudskih prava u Francuskoj. To je procedura kojoj se redovno podvrgavaju sve države članice UN.

Veliki broj zemalja, među kojima SAD i Tunis, pozvali su Francusku da pojača napore u borbi protiv nasilja i rasne diskriminacije.

"Preporučujemo Francuskoj da intenzivira svoje napore u borbi protiv zločina i pretnji nasiljem motivisanih verskom mržnjom, kao što su antisemitizam i antimuslimanska mržnja", rekla je američka predstavnica u tom telu UN-a Keli Bilingsli.

Francuska, protesti
foto: AP Christophe Ena

Kineska delegacija je navela da postoji porast rasizma i ksenofobije, pozivajuću Francusku da prestane da preduzima "mere koje krše prava migranata".

Brazil je, zajedno sa Japanom, kritikovao rasnu diskriminaciju dok je Južna Afrika pozvala francuske vlasti "da obezbede nepristrasnu istragu u svim slučajevima rasističkih incidenata u koje su uključeni policajci".

U samoj Francuskoj umnožile su se kritike protiv upotrebe sile koja se poslednjih meseci smatra prekomernom protiv demonstranata koji se protive penzionoj reformi.

Francuska, Pariz
foto: AP/Daniel Cole

Francuska delegacija je u Savetu UN za ljudska prava saopštila da je "upotreba sile strogo uokvirena, kontrolisana i sankcionisana u slučaju neodgovarajućeg ponašanja".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track