SIRIJSKI VOJNIK UBIJEN U IZRAELSKIM UDARIMA NA AERODROM ALEPO: Cilj napada bilo skladište oružja kraj aerodroma
Foto: Narciso Contreras / AFP / Profimedia

BLISKI ISTOK

SIRIJSKI VOJNIK UBIJEN U IZRAELSKIM UDARIMA NA AERODROM ALEPO: Cilj napada bilo skladište oružja kraj aerodroma

Planeta -

Sirijski vojnik ubijen je protekle noći u izraelskim udarima iz vazduha na međunarodni aerodrom u gradu Alepu na severu Sirije, javili su državni mediji.

Pozivajući se na vojnog zvaničnika sirijska državna novinska agencija SANA navela je da su još petorica vojnika ranjena, da aerodrom ne radi i da su napadnuti i drugi ciljevi oko Alepa.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na izveštaje o tim napadima.

Aerodrom u Alepu bio je ključno mesto za isporuku pomoći Siriji posle zemljotresa 6. februara koji je pogodio i tu zemlju i Tursku, a poginulo je više od 50.000 ljudi, uključujući više od 6.000 u Siriji.

Alep, aerodrom, Sirija
foto: AP

Opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji navela je da je cilj izraelskog napada bilo skladište oružja kraj aerodroma, te da je gađan i vojni aerodrom kraj Alepa, mada sirijski državni mediji nisu o tome izvestili.

U martu je izraelska vojska u dva navrata napala aerodrom u Alepu zbog čega je bio zatvoren nekoliko dana.

Izrael je zapretio da će zaustaviti iransko učvršćivanje na svojoj severnoj granici i izveo više napada na ciljeve u delovima susedne Sirije koje kontroliše vlada u Damasku, ali retko preuzima odgovornost.

U subotu je agencija SANA javila da je u izraelskim udarima iz vazduha na provinciju Homs ranjeno troje civila i da je izbio požar na civilnoj benzinskoj pumpi.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da je uništeno skladište oružja koje pripada proiranskom libanskom Hezbolahu na vojnom aerodromu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track