VOZILA U PLAMENU, 6 MRTVIH, 30 POVREĐENIH... Jezivi prizori nakon lančanog sudara 90 vozila usled oluje izazvane PRAŠINOM SA NJIVA
Foto: AP/WICS TV

Horor u AMERICI

VOZILA U PLAMENU, 6 MRTVIH, 30 POVREĐENIH... Jezivi prizori nakon lančanog sudara 90 vozila usled oluje izazvane PRAŠINOM SA NJIVA

Planeta -

Najmanje šest osoba je poginulo, a više od 30 je povređeno nakon što je oluja sa prašinom izazvala sudar na desetine vozila na glavnom autoputu u centralnom Ilinoisu u Americi.

Zvaničnici su saopštili da je incident u centralnom Ilinoisu juče doveo do sudara 90 vozila duž I-55 i do zatvaranja puta u okruzima Sangamon i Montgomeri, a izazvan je prašinom sa tek izoranih polja.

Kako se navodi, nedavno orana polja i vetar brzinom od 45 milja na sat doveli do toga da je više od 60 automobila i oko 30 kamiona učestvovalo u nesrećama koje su dovele do zatvaranja glavnog autoputa u centralnom Ilinoisu.

peščana oluja, Ilinois
foto: AP/WICS TV

Major policije države Ilinois Rajan Starik rekao je da su hospitalizovani, starosti između dve i 80 godina, zadobili povrede opasne po život.

„Uzrok nesreće je jak vetar koji je podigao prašinu sa poljoprivrednih polja preko autoputa što je dovelo do nulte vidljivosti.

Jackui Jeras, meteorolog, rekao je na Tviteru: „Teško je predvideti gde će rastresito zemljište sa nedavno izoranih poljoprivrednih polja stvoriti ogromnu oluju prašine. Možete predvideti vetrove i pratiti vlagu u tlu, ali čini se da je ovaj nivo olujne prašine prilično ekstremno za mene."

peščana oluja, Ilinois
foto: AP/WICS TV

Fotografije sa lica mesta prikazuju gustu žutu izmaglicu koja lebdi iznad autoputa, sa zapaljenim vozilima i dimom koji doprinose problemima sa kojima se suočavaju hitne službe.

peščana oluja, Ilinois
foto: AP/WICS TV

„Morali smo da pretražimo svako vozilo, bilo da su učestvovali u nesreći ili su se samo zaustavili, da proverimo da li ima povređenih", rekao Kevin Šot, direktor Agencije za vanredne situacije okruga Montgomeri.

peščana oluja, Ilinois
foto: AP/WICS TV

Evan Anderson, 25, rekao jeda se vraćao kući iz Čikaga kada ga je zahvatila oluja.

„Nisi mogao ni da vidiš. Neki su pokušavali da uspore, ali drugi nisu. Bilo je užasno mnogo automobila i kamiona”

Nacionalna meteorološka služba u Linkolnu u Ilinoisu je, kako se navodi, izdala „upozorenje o prašini“ i poručila onima koji su potencijalno pogođeni da „budu spremni za iznenadni pad vidljivosti na skoro nulu“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track