SVAĐA PRED KAMERAMA TRAJALA POLA SATA! Analitičari nisu birali reči u studiju Kurir TV zbog ratnih dešavanja u Ukrajini (VIDEO)
Miloš Laban i Srba Filipović, Foto: Kurir TV, Shutterstock, ilustracija

sukob generacija:

SVAĐA PRED KAMERAMA TRAJALA POLA SATA! Analitičari nisu birali reči u studiju Kurir TV zbog ratnih dešavanja u Ukrajini (VIDEO)

Planeta -

Sukob Rusije i Ukrajine od samog početka je sukob na svim forontovima, pa tako i informacionim. Prema najjnovijim informacijama kojima raspolaže Bela kuća, Rusija je od decembra izgubila 20.000 boraca. Rusi su ovu informaciju demantovali ali i dodali da su Ukrajinci u proteklih par meseci izgubili više od 15.000 ljudi.

požar, Rusija
foto: Printscreen Twitter

Rat je sa obe strane odneo nebrojene živote, ali očigledno je da se on, pored krvavog obračuna, nastavlja i u suludom smislu, u vidu informacija, a Srba O. Filipović, analitičar i prof. dr Miloš Laban, geopolitički analitičar dali su svoja viđenja ove situacije u jutarnjem programu Redakcija.

Miloš Laban je uporedio situaciju u Jugoslaviji 1999. godine sa ratom u Ukrajini - stavom da kredibilitet Zapada pada onog momenta kada je bombardovaje Srbije započeto.

Miloš Laban, Srba Filipović
foto: Kurir tv

- Rusija samo brani svoj narod. Ukrajina je kao država nastala prvi put u okviru Sovjetskog saveza, a istočni deo Ukrajine je praktično otet u doba Lenjina, jer je Sovjetski savez želeo da umanji uticaj Rusa. Meni je žao naroda u Ukrajini, ja smatram da su Rusi i Ukrajinci isti narod. A što se tiče međunarodnog prava, ono je zgaženo na mojoj zemlji, kao što ga i sada gaze, ovim diktatom i gotovim rešenjem koje nam nude. To je politika sile i danas, zavadi pa vladaj - smatra Laban.

02:53

Rusija - Ukrajina

Filipović je prekinuo sagovornika oštrom kritikom njegovog izlaganja.

- Vi se divite zločinu i agresiji na Ukrajinu i brkate pojmove. Vi kažete da Ukrajina ne postoji. Ako je Kosovo i Metohija Srbija onda su i svi delovi teritorije Ukrajine - njeni. Ona želi bolje da se pozicionira u svetu, ali daleko od toga da je potpuna neutralna. Ako poštujemo nešto u Srbiji, poštujemo i u Ukrajini - kaže Filipović.

01:03

Nezapamćena svađa stručnjaka oko rata u Ukrajini u jutarnjem programu

Laban je prokomentarisao 11 paket sankcija Rusiji.

- Ovo što se dešava u Ukrajini pripremano je decenijama. Evo skoro će godišnjica kada su živi spaljeni 48 ljudi u pozorištu u Odesi. Oni su zbog ruskih stavova živi izgoreli. Anglozapad podržava nelegalne izbore na Kosovu i Metohiji sprovedene na 4 opštine na KiM, kao i referendumi koji su organizovani u ove 4 oblasti i to od većinskog broja stanovništva, koji ništa nisu doneli. Prema tome besmisleno je govoriti o sankcijama. Od sankcija ništa nije bilo. Ono što oni čine u ime demokratije, to je suština, ovo nije demokratija, demokratija je ovo za šta se zalažu predsednici u kojem će sve države i svi narodi imati prava o odlučivanju. A ovo što se sada dešava je potpuni poraz antiruske i anglosaksonske koalicije - kaže Laban.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track