PUTINOVA MORSKA PRETNJA! Ruski ratni brodovi upali u Severno more kod Britanije, mogu da nose rakete Kalibr s nuklearnim oružjem
Foto: profimedia/EPA

ratne igre

PUTINOVA MORSKA PRETNJA! Ruski ratni brodovi upali u Severno more kod Britanije, mogu da nose rakete Kalibr s nuklearnim oružjem

Planeta -

U Severnom moru primećene su snage ruskih ratnih brodova sposobnih da nose nuklearne projektile. Pet ratnih brodova plus dva pomoćna broda sada su uočeni u vodama kod Velike Britanije i svi su opremljeni krstarećim projektilima Kalibr.

Neobično je da ruska grupa uključuje fregatu Crnomorske flote, koja je zbog rata sprečena da se vrati u svoju bazu na Krimu, kaže pomorski ekspert H.I. Sato, jer je Turska zatvorila Bosfor za ratne brodove, objasnio je on.

Prema rečima Satona, rusku flotilu čine fregata „Admiral Grigorovič“, korvete „Sbrazitelni“, „Stoikij“, „Stoikij“ i „Odintsovo“, kao i tegljač Grebelski i tanker Kama.

Kalibr, raketa Kalibr
foto: Printscreen YT

Kalibr je ruska krstareća raketa za kopneni napad sa dometom do 1500 milja. Projektil može da nosi bojevu glavu težine do 5 tona eksploziva ili termonuklearnu bojevu glavu. Postao je oslonac ruske mornarice za kopnene udare i naširoko je korišćen u ruskom ratu u Ukrajini, piše britanski San.

Kalibr, raketa Kalibr
foto: Printscreen YT

Kalibr su prvi upotrebili u akciji Rusi u Siriji 2015. godine, kada su pucali na snage koje se bore protiv Bašara el Asada. Prisustvo ruskih ratnih brodova dolazi nakon što su RAF tajfuni uspeli da presretnu ruski špijunski avion koji je leteo blizu vazdušnog prostora Velike Britanije.

Avion Tu-142 - poznat kao Bear-F - leteo je u nedelju u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Norveškog mora i severnog Atlantskog okeana severno od Škotske. Ni u jednom trenutku ruski avion nije ušao u vazdušni prostor Velike Britanije, saopštio je RAF.

Crnomorska Flota, Razarač, Ruska Mornarica
foto: Rojters

Ranije ove godine ratni brodovi Kraljevske mornarice presreli su ruski ratni brod koji je nosio Putinove nove „nezaustavljive“ hipersonične rakete od 7.000 milja na sat. HMS Portland pratio je fregatu sa navođenim raketama Admiral Gorškov dok je plovila blizu Velike Britanije u Severnom moru.

Fregata Tip-23 pratila je ratni brod Vladimira Putina koji je sa velikom pompom isplovio u misiju na Atlantik. Admiral Gorškov težak je do 5.400 tona i dugačak 442 stope.

Cirkon, raketa Cirkon, Tsirkon
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Rakete Cirkon koje ona nosi u sebi još nisu korišćene u borbi i jedno su od Putinovih „super oružja“.

Nedavno se pokazalo da je britanski špijunski avion za dlaku izbegao da ga obori ruska raketa. Ruski avion je leteo iznad Crnog mora kada je njegov pilot verovao da ima dozvolu za pucanje, navodi se u tajnom izveštaju američke obaveštajne službe. Pilot se potom pričvrstio na špijunski avion i lansirao projektil. Ministarstvo odbrane je kontaktirano u vezi sa najnovijim prisustvom ruskih brodova u blizini Velike Britanije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track