Kerumu zatvor jer mrzi Srbe?!

Tri godine robije mu prete

Kerumu zatvor jer mrzi Srbe?!

Planeta -
Policija i tužilaštvo analizirali snimke emisije u kojoj je gradonačelnik Splita vređao Srbe da bi utvrdili ima li elemenata krivičnog dela

ZAGREB - Ima i da odgovara.Policija i državno tužilaštvo ozbiljno razmatraju mogućnost krivičnog procesuiranja splitskog gradonačelnika Željka Keruma zbog njegovih izjava o Srbima u prethodnoj emisiji „Nedeljom u 2“ na HTV, saznaje nezvanično Jutarnji list.Kerum je tada, između ostalog, naveo da su mu velike poslovne probleme izazvale ranije izjave da „ne želi Srbina za zeta“, te da „Srbi moraju znati gde im je mesto“ i da su za propast njegovog poslovnog carstva krivi Srbi i Jugosloveni. Naglasio je da i dalje tako misli, kao i većina Hrvata, koji se ne usuđuju to da kažu.Javnost je žestoko reagovala, a sada se u priču uključio i državni aparat. Policija i tužilaštvo su prekjuče, kako piše list, pomno gledali i analizirali snimke pomenute emisije kako bi utvrdili ima li u Kerumovim izjavama elemenata rasne i druge diskriminacije, odnosno govora mržnje. Ina­če, za to je za­pre­ćeno do tri godine za­t­vo­ra. Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac zatražio je juče na sednici Odbora za Ustav da Sabor konačno počne da vodi računa o diskriminatorskim izjavama Keruma.- Postoji duga istorija i tragično iskustvo antisemitskih izjava na prostoru Evrope. Ako će se sada na mesto Jevreja stavljati Srbi i Jugosloveni, kao oni koji navodno drže medije, navodno drže finansijske institucije i koji poštenim poslovnim ljudima, kao što je Željko Kerum, ne daju da se razvijaju, to je podsticanje nacionalne diskriminacije - istakao je Pupovac.Kerumove izjave su potpuno neprihvatljive i za ministra uprave Arsena Bauka.I Jadranka Kosor, koja je kao predsednica HDZ osigurala Kerumu mesto u Saboru, smatra da njegove izjave zaslužuju svaku osudu jer nisu u skladu s Ustavom i mnogim zakonima, dok predsednik HDZ Tomislav Karamarko nije želeo da komentariše.

Ima imunitet u SaboruPotpredsednik Sabora Josip Leko kaže da je sve čuo i da je bio zgranut, ali Keruma ne može da kazni jer ima imunitet.- Odbor ne može da bude arbitar, ali osuđujem sve izjave, pa makar i pod plaštom imuniteta, koje diskriminišu nekoga - rekao je Leko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja