Sibir: U krateru meteora pronađeni bilioni dijamanata
Foto: REUTERS

Bogatstvo

Sibir: U krateru meteora pronađeni bilioni dijamanata

Planeta -
U saopštenju se navodi da u krateru Popigaj u istočnom Sibiru ima "mnogo biliona karata" dijamanata koji ne mogu da se koriste za izradu nakita, već samo u tehnološke svrhe, što prevazilazi sve do sada poznate svetske zalihe konvencionalnih dijamanata

MOSKVA- Sibirski ogranak Ruske akademije nauka saopštio je da bi ogromno nalazište industrijskih dijamanata, pronađeno u krateru meteorita u Sibiru, moglo da pokrene novu revoluciju u industriji.

U saopštenju se navodi da u krateru Popigaj u istočnom Sibiru ima "mnogo biliona karata" dijamanata koji ne mogu da se koriste za izradu nakita, već samo u tehnološke svrhe, što prevazilazi sve do sada poznate svetske zalihe konvencionalnih dijamanata.

Prema rečima direktora Instituta za geologiju i minerale u Novosibirsku Nikolaja Pokilenka, koje prenose RIA Novosti, sibirski dijamanti imaju drugačije molekularne forme ugljenika, zbog čega su dvostruko tvrđi od konvencijalnih dijamanta i imaju izvanredan industrijski potencijal.

On je uveren da bi to moglo da dovede do prave revolucije u više industrijskih grana, ali neće poremetiti klasično tržište dijamanata, jer ne može da se koristi za izradu nakita.

Dijamante su u meteorskom krateru pronašli sovjetski naučnici još sedamdesetih godina prošlog veka, ali nikada nisu eksloatisani, jer se tada smatralo da su sintetički dijamanti bolji za industrijsku upotrebu.

Do raspada Sovjetskog Saveza nalazište je vođeni kao državna tajna.

Pokilenko kaže da je do sada nezabeležena tvrdoća dijamanata posledica izuzetno visoke temperature koja je nastala prilikom eksplozije do koje je došlo u trenutku kada je meteorit udario u zemlju pre 35 miliona godina i napravio krater širok 100 kilometara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track