PUTINOV KUVAR POSTAVIO ULTIMATUM KREMLJU: Iza svega stoji pakleni plan Vagnera (VIDEO)
Foto: Printscreen Telegram

PUTINOV KUVAR POSTAVIO ULTIMATUM KREMLJU: Iza svega stoji pakleni plan Vagnera (VIDEO)

Planeta -

Posle nekoliko meseci krvavih borbi za Bahmut, gradića koji je zbog brutalnosti sukoba dobio nadimak „mašina za mlevenje mesa“, šef ruske paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin najavio je da će povući svoje trupe do 10. maja.

Ova najava, ipak, nije posledica promene situacije na frontu gde se borbe i dalje vode za svaki metar već sukoba Prigožina sa vrhom Kremlja. Uz pretnju da će povući svoje jedinice, prvi čovek ruskih plaćenika „bez dlake“ na jeziku vređao je najbliže saradnike Vladmira Putina.

Naime, šef Vagnera objavio je da će njegovi vojnici napustiti grad na istoku Ukrajine za nekoliko dana jer je „besmisleno da idu u propast u nedostatku municije“.

„Izjavljujem u ime Vagnerovih boraca da ćemo 10. maja 2023. godine prebaciti naše položaje u Bahmutu jedinicama Ministarstva odbrane Rusije i da ćemo povući ostatke Vagnerovih logističkih kampova, kako bismo mogli da ‘poližemo rane’‘. Vangerove jedinice izvlačim iz Bahmuta jer je besmisleno da idu u propast u nedostatku municije“, rekao je Prigožin.

„Krv je još sveža“

Nekoliko sati ranije, Prigožin je na društvenim mrežama objavio gnusan snimak na kojem se vidi kako stoji pored leševa svojih plaćenika dok u naletu besa izgovara psovke upućene ruskom vojnom vrhu. Između ostalog, imenom pominje ministra odbrane Rusije i načelnika Generalštaba Oružanih snaga koje poziva da „dobro da pogledaju“ u beživotna tela.

„Imamo 70 odsto manjka municije. Šojgu! Gerasimov! Gde je j*ena municija?“, vikao je Prigožin u kameru i potom nastavio u istom tonu.

„Ovi momci su Vagnerovci koji su danas umrli. Krv je još sveža. Sve ih snimite. Ovo su nečiji očevi i sinovi. A vi koji nam ne date municiju gorite u paklu! Vi sedite po svojim luksuznim foteljama, deca su vam zavisna od snimanja videa za Jutjub. Mislite da ste gospodari ovog života? Mislite da možete da raspolažete njihovim životima? Ako imate skladišta puna municije, onda možete“, rekao je Prigožin.

Postavio ultimatum pre četiri dana

Inače, ovo nije prvi put da se Prigožin javno sukobljava sa vrhom Kremlja. Praktično, to se svakodnevno dešava od početka rata, budući da je čovek poznat i kao Putinov kuvar često „prozivao“ rusku vojsku govoreći da je nesposobna. Situacija je eskalirala kada su njegove snage počele da ostvaruju izvesne uspehe u gradovima Bahmut i Soledar, dok su sa druge strane trupe zvanične ruske vojske tapkale u mestu.

Tada, prema tvrdnjama Prigožina, dolazi do „zabadanja noža u leđa“ – prestanka slanja municije Vagnerovcima koji se bore u Bahmutu. To ga je naljutilo do takvih razmera da je pre pet dana odlučio da vojnom vrhu postavi ultimatum – ako ne dobiju municiju, njegovi plaćenici napuštaju Bahmut.

Kako je tada naveo, povlačenje Vagnera iz Bahmuta vodi do ruskog poraza duž drugih delova fronta od 1.000 kilometara. Prigožin tvrdi da su ruske snage izvele 48 neuspešnih napada na liniji Bahmut-Advijevka-Marjinka, za šta je okrivio nedostatak municije.

„Za mene, kao komandanta, bolno je gledati kako svojim životima plaćamo nedostatak municije. Saveznici su spori sa isporukama, tako da bi naši partneri trebalo da budu brži“, rekao je.

Prigožinov bes tinja mesecima

Iako je ovo najveća pretnja koju je Prigožin izgovorio do sada i koja može da ozbiljno da košta Kremlj, nije prvi put da javno kritikuje ministra odbrane i vojno rukovodstvo Rusije, a pojavljivali su se navodi da je besan i na Vladimira Putina. Pre nekoliko nedelja je na svom Telegram kanalu objavio video u kom je poručio Putinu da je „njegov zadatak gotov“.

Takođe, u intervjuu koji je dao krajem marta podgrejao je spekulacije da uveliko merka mesto predsednika Rusije Vladimira Putina. U intervjuu Prigožin je stavljen u kadar ispred publike na isti način kako to obično izgleda kada Putin održava sastanke ili pozira fotografima. Ovakav „filmski stil“ je neobičan za Prigožina, jer on u javnim video nastupima ne koristi takav „sterilni“ format“, smatraju analitičari.

Sa druge strane, pojedini analitičari tvrde i da bi taj intervju mogao da bude najava njegove kandidature na predsedničkim izborima 2024. godine, na kojima bi se takmičio sa Putinom.

Ukrajina: Sve je farsa

Ipak, Ukrajina ne veruje u ove tvdnje, a zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar izjavila je danas da Rusija dovodi pripadnike paravojne formacije Vagner sa linije fronta u grad Bahmut, i da Moskva namerava da zauzme taj grad do 9. maja, kada se slavi, kako je rekla, Dan pobede Sovjetskog Saveza.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track