PUTIN NA CRVENOM TRGU: Verni smo zavetima predaka, želimo mirnu budućnost! Defile u čast 78. godišnjice VELIKE POBEDE!
Foto: EPA/Yuri Kochetkov, Kurir Televizija

Parada

PUTIN NA CRVENOM TRGU: Verni smo zavetima predaka, želimo mirnu budućnost! Defile u čast 78. godišnjice VELIKE POBEDE!

Planeta -

Vojna parada povodom 78. godišnjice Pobede u Velikom otadžbinskom ratu tradicionalno je održana na Crvenom trgu u Moskvi.

Vladimir Putin čestitao je Rusima Dan pobede. Predsednik Rusije je u svom govoru na Crvenom trgu podsetio na heroje Velikog otadžbinskog rata, na akcije Zapada i zahvalio se učesnicima specijalne operacije u Donbasu.

Moskva, Dan Pobede, Vladimir Putin
foto: EPA Gavriil Grigorov Sputnik

„Poštovani građani Rusije, dragi veterani, saborci i mornari, narednici i starešine, vezisti i zastavnici, drugovi oficiri, generali i admirali, vojnici i komandanti – učesnici specijalne vojne operacije, čestitam vam Dan pobede", rekao je Putin i naglasio da su učesnici rata, po cenu neizmerne hrabrosti i ogromnih žrtava, spasli čovečanstvo od nacizma, veličajući i ovekovečujući svoje ime.

Na paradi su prisustvovali i lideri Belorusije, Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Jermenije i Kazahstana.

1 / 5 Foto: EPA Yuri Kochetkov

10.00 Marš za kraj Parade

Vojni muzičari kombinovanog orkestra izveli su pesmu "Pobeda", a potom i marš "Oproštaj Slovena" kojim je završena Parada pobede.

09.45 Defile tenkova i vojne tehnike

Počep je defile vojne tehnike. Po tradiciji, tenkovi T-34-85 prvi idu na Crveni trg.

Tu je i visokoprecizni raketni sistem „Iskander-M“ projektovan za nanošenje visoko preciznih udara na različite ciljeve - raketne sisteme višecevnih raketnih sistema, artiljeriju velikog dometa, avione i helikoptere na aerodromima, komandnim punktovima i komunikacionim centrima na udaljenosti do petsto kilometara.

1 / 4 Foto: EPA Sergei Ilnitsky

Oklopni transporteri „Bumerang“ upotpunjuju defile vojne tehnike.

09.25 Parada pešadije

Počela je parada pešadije. Svečanu povorku trupa predvodi komandant vojne parade, general armije Oleg Saljukov. Učestvuje više od 10.000 ljudi i 125 komada naoružanja i vojne opreme. Prema podacima organizacionog komiteta "Kula Spaskaja", više od 40 vojnih orkestara pruža muzičku pratnju.

1 / 3 Foto: EPA Yuri Kochetkov

09.20 Putin najavio minut ćutanja

Putin je najavio minut ćutanja u znak sećanja na poginule tokom Velikog otadžbinskog rata. Predsednik Rusije je potom pozdravio pripadnike NVO koji su stigli na Crveni trg, kao i one na prvoj liniji fronta.

Moskva, Dan Pobede
foto: EPA/Yuri Kochetkov

"Verni smo zapovestima naših predaka, duboko i jasno razumemo šta znači biti dostojan njihovih dostignuća. Ponosni smo na pripadnike NVO, koji se bore na prvoj liniji, snabdevaju front, spasavaju ranjene. Vi se časno borite za Rusiju", rekao je Putin.

Putin je dodao da Dan pobjede služi tome da se oda počast onima koji su se borili za domovinu.

Moskva, Dan pobede, parada, Vladimir Putin
foto: Kurir TV

"Ponovo je pokrenut pravi rat protiv naše otadžbine. Ali mi smo odbili međunarodni terorizam, zaštitićemo stanovnike Donbasa i obezbedićemo našu bezbednost", naglasio je predsednik.

Putin je napomenuo da Moskva želi da vidi mirnu, slobodnu i stabilnu budućnost, a za Rusiju nema neprijateljskih naroda ni na Zapadu, ni na Istoku. Naglasio je da je svaka ideologija superiornosti zločinačka i pogubna.

09.15 Šojgu sa najmlađim učesnicima

Sergej Šojgu čestita paradnim posadama Strateških raketnih snaga, Vazdušno-desantnih snaga, vojnicima, kao i najmlađim učesnicima parade.

09.00 Čestitka Kim Džong Una

Severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je danas da će Rusija pobediti u borbi protiv, kako je rekao, „imperijalista“, prenela je novinska agencija iz Pjongjanga, KCNA.

"Narode Rusije, šaljemo vam srdačne pozdrave, kao i ruskoj vojsci i građanima koji se bore za svoje sveto pravo da održe mir u svetu - prenela je KCNA Kimovo pismo upućeno ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Kim je takođe čestitao Putinu Dan pobede u Drugom svetskom ratu, rekavši da će Rusija nastaviti da štiti svoju autonomiju i stabilnost regiona.

Moskva, Dan Pobede
foto: EPA/Yuri Kochetkov

08.25 Tradicionalni defile

Vojna parada na Crvenom trgu 9. maja uvek počinje dovođenjem počasne garde na trg uz zvuke pesme "Sveti rat", državne zastave Ruske Federacije i zastave pobede – borbene zastave 150. Pešadijske Idritske divizije.

Paradom tradicionalno komanduje glavnokomandujući Kopnene vojske, a domaćin parade je ministar odbrane.

Trgom će prodefilovati jedinice vrsta i rodova Oružanih snaga Ruske Federacije, univerziteti Ministarstva odbrane, jedinice Nacionalne garde, Federalne službe bezbednosti, Ministarstva za vanredne situacije i druge strukture.

Moskva, Dan Pobede
foto: EPA/Yuri Kochetkov

Poznato je da će paradi, kao i pre godinu dana, prisustvovati jedinice uključene u rusku vojnu operaciju u Ukrajini, prenosi RIA novosti. U koloni vojne tehnike, koja bi trebalo da prođe posle pešačkog dela, prodefilovaće oklopna vozila "Tigar" i "Tajfun-U", lanseri iz sistema PVO S-400 , oklopni transporteri BTR-82A, lanseri operativno-taktičkog raketnog sistema "Iskander-M", mobilni kopneni raketni sistemi "Jars" na osmoosovinskim traktorima, kao i novim oklopnim transporterima „bumerang“.

Predstojeća 78. godišnjica pobede u Velikom otadžbinskom ratu biće obeležena u svim ruskim regionima, javila je agencija TASS.

U sklopu parade biće organizovane svečane aktivnosti, praznični koncerti, filmske predstave, flešmobovi, izložbe, sportske aktivnosti i niz drugih manifestacija.

Alternativni programi biće uvedeni u regionima gde će proslave biti u skraćenom formatu zbog bezbednosnih razloga. Ruski predsednik uputio je uoči 9. maja čestitke povodom Dana pobede liderima Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Abhazije, Južne Osetije, narodima Gruzije i Moldavije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track