ZA 10 SEKUNDI ČOVEK JE MORAO DA NAPUSTI CEO SVOJ ŽIVOT! Počela evakuacija - RUS: "Pakuj se!"; Ukrajinac: Ne izlazim iz kuće...
Foto: Profimedia

OVO JE RAT

ZA 10 SEKUNDI ČOVEK JE MORAO DA NAPUSTI CEO SVOJ ŽIVOT! Počela evakuacija - RUS: "Pakuj se!"; Ukrajinac: Ne izlazim iz kuće...

Planeta -

Rusi su započeli masovnu evakuaciju stanovništva iz 18 naselja u okupiranoj oblasti Zaporožja, uključujući i grad Enerhodar, gde se nalazi najveća nuklearna elektrana na svetu.

Oni nameravaju da evakuišu skoro 70.000 ljudi, navode ruski mediji, a sve to „zbog očekivane ukrajinske ofanzive” na tom području, koje je pod stalnom „vatrom ukrajinskih snaga”.

Međutim, na snimcima koji se pojavljuju na društvenim mrežama vidi se kako se stanovništvo opire evakuaciji, ne želi da napusti svoje domove jer većina njih nedavni dolazak ukrajinske vojske doživljava kao oslobođenje.

Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, objavio je na Tviteru snimak na kome se vidi kako ruski vojnik dolazi u kuću jednog stanovnika Zaporoške oblasti i tera ga da se evakuiše. Ovaj mu kaže da on iz svoga doma ne ide.

- Opšta evakuacija! Spakuj kofere! – kaže ruski vojnik.

- Ne idem nigde iz svoje kuće! – odgovara čovek.

- Otvori vrata i spakuj svoje stvari! Odlazi! Ponavljam, otvori vrata! – ponovo je insistirao Rus.

Ruski portal Lenta navodi da je većina evakuisanih iz Zaporožja smeštena u Berđansku.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track