OPASAN POTEZ BRITANIJE: Raspisan tender za nabavku MOĆNOG PROJEKTILA za Ukrajinu! DOLIVA ULJE NA VATRU
Foto: Profimedia

haos

OPASAN POTEZ BRITANIJE: Raspisan tender za nabavku MOĆNOG PROJEKTILA za Ukrajinu! DOLIVA ULJE NA VATRU

Planeta -

Velika Britanija i grupa evropskih zemalja nameravaju da pošalju Ukrajini krstareće rakete dugog dometa, slične projektilima koje SAD ne žele da pošalju Kijevu, što bi omogućilo ukrajinskim snagama da napadnu ruske položaje na poluostrvu Krim, piše Gardijan.

Velika Britanija je tiho raspisala tender zapadnim proizvođačima oružja za ponudu projektila i raketa dometa od 100 do 300 kilometara Međunarodnom fondu za Ukrajinu koji vodi sa Danskom, Holandijom, Norveškom i Švedskom. Skupe i kvalitetne rakete "storm šedou" evropskog proizvođača naoružanja MBDA imaju domet od minimum 250 kilometara i ispunjavaju uslove pomenutog tendera. Anonimni britanski zvaničnik rekao je da projektil ispunjava uslove tendera, ali je naglasio da još nije odlučeno da li će krstareće rakete poslati u Ukrajinu.

Ukrajina je dugo tražila rakete dugog dometa kako bi mogla da napadne ruske položaje koji su daleko od fronta, ali Bela kuća nije htela da joj pošalje oružje kojim bi mogla da napadne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

Ukrajinske snage u velikoj meri koriste precizne američke raketne bacače HIMARS koji imaju domet od 75 kilometara. Raketni lanseri ATACMS imaju domet od skoro 300 kilometara, ali američki predsednik Džo Bajden ne želi da ih preda Kijevu jer je zabrinut da bi Moskva taj potez mogla protumačiti kao eskalaciju sukoba.

Velika je verovatnoća da će Britanija isporučiti Ukrajini rakete dugog dometa bez odobrenja Amerike, a izgleda da će diplomatija morati da radi prekovremeno kako bi stvorila uslove da takve rakete budu poslate u Kijev. Britanski premijer Riši Sunak rekao je u februaru da će Velika Britanija biti prva zemlja koja će Ukrajini obezbediti oružje većeg dometa.

Ukrajinski izvori su rekli da ne odustaju od nade da će konačno dobiti rakete dugog dometa. Lideri zemlje će verovatno morati da obećaju pre nego što dobiju rakete da neće napasti rusku teritoriju već da će ih koristiti tokom predstojeće ofanzive. Kijev je više puta govorio da želi da istera Ruse sa svoje teritorije, uključujući poluostrvo Krim, koje je Moskva nelegalno okupirala 2014. godine.

Ben Hodžis, penzionisani general koji je komandovao američkim snagama u Evropi, rekao je da bi Crnomorska flota ruske mornarice već napustila Sevastopolj da je Ukrajina imala rakete "storm šedou" Hodžis je naveo da je odlazak Rusa iz Sevastopolja jedan od preduslova za pokušaj zauzimanja Krima. Penzionisani general je dodao da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i ukrajinski vojni vrh neće želeti da naljute Zapad time što će rakete velikog dometa koristiti mimo dogovora i obećanja.

Čak i ako bi Britanija i njeni evropski partneri pristali da pošalju projektile u Ukrajinu nabavka bi mogla biti problem za Međunarodni fond za Ukrajinu.

Jedna raketa košta oko dva miliona funti (2,3 miliona evra), a Fond ima na raspolaganju 320 miliona funti za sve troškove. Rakete su prvi put ispaljene tokom invazije na Irak pod vodstvom SAD-a i Velike Britanije 2003. godine, a Britanija ih je uveliko koristila u napadima na Islamsku državu.

Ukrajina bi teoretski mogla da ih instalira na svoje borbene avione MiG-29 i Su-27.

(Kurir.rs/Jutarnji/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track