ŠOK U TURSKOJ: Kandidat iznenada odustao od predsedničke trke zbog EKSPLICITNOG SNIMKA?! OVO MENJA STVARI U KORENU NA IZBORIMA
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

novi detalji

ŠOK U TURSKOJ: Kandidat iznenada odustao od predsedničke trke zbog EKSPLICITNOG SNIMKA?! OVO MENJA STVARI U KORENU NA IZBORIMA

Planeta -

Turski predsednički kandidat Muharem Indže povukao se danas iz trke nakon objavljivanja navodnog snimka seksa.

To sada povećava izglede za potpunu pobedu ostalih kandidata u predsedničkoj trci koja će prema svim anketama biti tešnja nego ikada ranije.

Indže, dvostruki predsednički kandidat, koji je izgubio na izborima od aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana 2018. godine, povukao je svoju kandidaturu samo nekoliko dana pre izbora u Turskoj.

- Ponudio sam Turskoj treći put. Nismo mogli da uspemo na ovaj način - rekao je Indže.

Nekadašnji direktor škole i dugogodišnji član Republikanske narodne partije (CHP) rekao je da je navodni seksualni snimak koja kruži internetom lažan i da je delom preuzet sa "izraelskog porno sajta".

- Nemam takve slike. Ako postoje takve moje slike onda su tajno snimljene u prošlosti. Nemam ni takav zvučni zapis. To nije moj privatni život. To je kleveta. Nije stvarno - rekao je Indže.

Ankete pokazuju da će predsednički izbori biti neizvesni, a svakom kandidatu treba više od 51 odsto u prvom krugu da bi pobedio ili se suočio sa drugim krugom dve nedelje kasnije. Redžep Tajip Erdogan će se sada suočiti sa predsednikom CHP Kemalom Kiličdarogluom i ultranacionalistom Sinanom Oganom iz Partije pobede.

Indže je imao mali porast popularnosti u anketama gde je dostigao maksimum od oko 10 odsto ukupnog udela glasova, a nedavno je pao na skoro dva procenta. Dugo je jasno da ima skromne šanse da pobedi, ali svakako je njegov udeo glasova bio dovoljan da obezbedi da predsednička trka ode u drugi krug. Mnogi veruju da taj scenario najviše odgovara Erdoganu.

Indže je inače osnovao svoju Otadžbinsku stranku pre dve godine nakon dva neuspela pokušaja da postane predsednik CHP i neuspešnih predsedničkih trka. Kemal Kiličdaroglu je na čelu CHP od 2010. i predvodi šestostranačku opozicionu koaliciju koja se nada da će svrgnuti Erdogana nakon 20 godina na vlasti.

Nekoliko sati nakon što je Indže izašao iz trke Kiličdaroglu ga je pozvao da se pridruži opozicionoj koaliciji tako što je na Tviteru objavio link do klasične turske balade.

- Hajde da ostavimo po strani stare zamerke - poručio je bivšem rivalu.

Analitičari navode da će njegovi glasači sada na izborima pretežno podržati Erdoganov AKP i CHP.

(Kurir.rs/Klix)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja