OPASNO! Rusi "kinžalom" pokušali da unište američki "Patriot" koji čuva Kijev: Projektil na vreme otkriven i neutralisan
Foto: Shutterstock, Printscreen

rat u Ukrajini

OPASNO! Rusi "kinžalom" pokušali da unište američki "Patriot" koji čuva Kijev: Projektil na vreme otkriven i neutralisan

Planeta -

Ruska vojska je u napadima na Ukrajinu protekle nedelje pokušala da hipersoničnim projektilom "kinžal" uništi američki sistem "Patriot" koji je angažovan na zaštiti prestonice Kijeva od napada iz vazduha!

Kako prenosi CNN pozivajući se na dvojicu američkih zvaničnika, ovaj pokušaj nije urodio plodom jer je ruski projektil na vreme otkriven i neutralisan.

Radarski snop

Ruski napad je osujećen korišćenjem upravo projektila iz sistema "Patriot", koji su ispaljeni iz nekoliko različitih pozicija, a sistem je upotrebljen prvi put otkako je dopremljen u okviru vojne pomoći Pentagona.

- Ukrajinci su demonstrirali koliko su se brzo adaptirali na upotrebu moćnog sistema - rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

PVO, sistem Patriot, Patriot, antiraketni sistem Patriot
foto: EPA / Atef Safadi

U Pentagonu veruju da su ruske snage detektovale signal "Patriota", nakon čega je lansiran hipersonični projektil "kinžal", koji ima domet od 2.000 kilometara i leti brzinom od deset maha. "Patriot" ima snažan radar za otkrivanje ciljeva u vazduhu, bilo da se radi o helikopterima, bilo o avionima i projektilima.

Upravo zbog tog snažnog radarskog snopa, otkriva i svoju poziciju i tako postaje meta protivnika. Za razliku od drugih lakih, prenosnih PVO sistema, "Patriot" je stacionaran, što omogućava ruskim snagama da se tokom vremena koncentrišu na njegovu lokaciju.

UKRATKO

  • Nemačka je najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini, vredan 2,7 milijardi evra, koji uključuje tenkove, oklopna vozila i PVO sistem
  • U ruskoj regiji Brjansk juče su se srušili helikopter "mi-8" i avion "su-34", objavili su ruski mediji
  • Mil, Mi 8
    foto: Zorana Jevtić
  • U poljski vazdušni prostor juče je navodno iz Belorusije ušao balon za nadzor

Postoji više načina da se kamuflira signal ovog PVO sistema, navode američki zvaničnici, ali ruska vojska očigledno ima mogućnost da utvrdi njegovu poziciju. Ruski pokušaj eliminacije "Patriota" dogodio se u noći 4. maja, potvrdio je Mikola Oleščuk, komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga.

Tri ukupno

I brigadni general Patrik Rajder, sekretar za štampu Pentagona, potvrdio je da su ukrajinske snage koristile "Patriot" za presretanje ruskog hipersoničnog projektila.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je najavio da će američki sistem definitivno biti legitimna meta ruskih snaga.

Dimitrij Peskov
foto: Profimedia

Ukrajina je prema nezvaničnim podacima do sada od Amerike dobila dva "Patriota" i od Nemačke jedan kako bi poboljšala svoju protivvazdušnu odbranu. Serija sastanaka: Zelenski u Rimu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je juče u Rim, gde je imao niz sastanaka sa italijanskim zvaničnicima, dok se u Vatikanu sastao s papom Franjom.

Volodimir Zelenski, Papa Franja
foto: AP/Vesa Moilanen, AP/Alessandra Tarantino

Zelenskog je na aerodromu dočekao italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, nakon čega se sastao s premijerkom Đorđom Meloni i predsednikom Serđom Matarelom. Papa i Zelenski su se poslednji put sastali u februaru 2020.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track