TURSKA GLASALA, PREBROJANO 94 ODSTO! IDE SE U DRUGI KRUG: Erdogan dodatno pao, Kiličdaroglu beleži blagi rast!
Foto: EPA/ERDEM SAHIN, AP/Francisco Seco, AP/Valeria Ferraro, AP/Emrah Gurel

TURSKA GLASALA, PREBROJANO 94 ODSTO! IDE SE U DRUGI KRUG: Erdogan dodatno pao, Kiličdaroglu beleži blagi rast!

Planeta -

Birališta širom Turske otvorena su jutros u 8 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 7 sati po srednjoevropskom, čime je počelo glasanje na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Građani Turske danas su glasali na predsedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsednička kandidata, 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mesta.

Pravo glasa na izborima imalo je 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.

Turska, izbori
foto: EPA/ERDEM SAHIN

Kandidati za predsednika Turske su, prema redosledu na glasačkom listiću, Redžep Tajip Erdogan, Kemal Kiličdaroglu i Sinan Ogan. Četvrti kandidat Muharem Ince povukao je kandidaturu u četvrtak.

1:11 Turski aktuelni predsednik Erdogan stigao u Ankaru, gde se nalazi sedište njegove stranke. Na službenom Tviter nalogu stranke objavljen snimak stranačkih pristalica koji mašu zastavama. Erdogan u pratnji supruge Emine izašao na balkon koji se nalazi u zgradi u kojoj je sedište AK partije. Trenutno traje obraćanje velikom broju prisutnih građana. Inače, nakon 96,4 posto prebrojanih glasova on ima 49,4 posto a njegov protivkandidat Kiličdaroglu 44,9 odsto.

00:50 Prebrojano je 96,1 odsto glasova. Prema poslednjim rezultatima Erdogan je osvojio 49,44 posto glasova, dok je Kiličdarolu dobio poverenje od 44,86 odsto glasača.

00:17 Nakon prebrojanih 95 posto glasova Erdogan ima 49,52 posto glasova. Kiličdaroglu ima 44,76 odsto.

23:31 Prebrojano je 94,2 posto glasova. Erdogan beleži blagi pad na 49,59 posto, dok Kiličdaroglu ima blagi rast na 44,67 odsto.

Broji se još osam odsto glasova

Na osnovu prebrojanih 92 odsto glasova, aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je na predsedničkim izborima osvojio 49,76 odsto glasova, dok je njegov glavni protivkandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio 44,48 odsto glasova, saopštila je agencija Anadolija.

Turska državna televizija prenela je poslednje rezultate i ocenila da postoji verovatnoća da će biti održan drugi krug izbora.

Prema tvrdnjama opozicije, Erdogan ima 49,08, a Kiličdaroglu 45,19 odsto.

Kiličdaroglu: Nema spavanja, narode

„Fikcija, koja je počela sa 60%, sada je pala ispod 50%“, napisao je Kiličdaroglu na Tviteru.

„Posmatrači na glasačkim mestima i zvaničnici biračkih odbora nikada ne bi trebalo da napuštaju svoja mesta. Nećemo spavati večeras, ljudi moji. Upozoravam ISK (izbornu komisiju), morate da date podatke iz pokrajina".

Ahmet Jener, šef turske vrhovne izborne komisije, koji će objaviti konačne brojke, rekao je da je u svoj sistem uneo nešto više od 47 odsto domaćih i 12,6 odsto glasova u inostranstvu.

U kratkoj izjavi ispred sedišta komisije Jener je takođe odbacio navode opozicije da namerno odlaže objavljivanje nekih rezultata.

Opozicija optužuje Anadoliju da je prvo emitovala prebrojane glasove AKP u iskrivljenoj slici ukupnog rezultata i kaže da su oni u prednosti.

Najveća opoziciona partija, Republikanska narodna partija (CHP) vodi paralelno prebrojavanje tako što postavlja svoje posmatrače kod svake glasačke kutije i fotografiše svaki glasački listić dok se prebrojava.

Erdogan pao ispod 50 odsto

Na osnovu prebrojanih 90 odsto glasova, aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je na predsedničkim izborima osvojio 49,86 odsto glasova, dok je njegov glavni protivkandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio 44,39 odsto glasova, saopštila je agencija Anadolija

Erdogan je pozvao pristalice da ne napuštaju izborne jedinice.

„Molim sve učesnike procesa i kolege da ostanu u biračkim jedinicama, bez obzira na sve, sve dok ne budu zvanično objavljeni rezultati“, naveo je Erdogan.

Kolone automobila u znak podrške Erdoganu prolaze ulicama Istanbula, javio je dopisnik Sputnjika.

Još desetak odsto glasova treba da se prebroji, drugi krug na vidiku

Redžep Tajip Erdogan ima više od 50,01 odsto glasova birača na predsedničkim izborima, na osnovu 90,1 odsto prebrojanih glasačkih listića, navodi televizija TRT Haber.

Njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio je 44,21 odsto glasova.

Erdogan "klizi" , 0,2 odsto do drugog kruga

Erdogan ima više od 50,2 odsto glasova birača na predsedničkim izborima, na osnovu 87,73 odsto prebrojanih glasačkih listića, navodi državna agencija Anadolija.

Njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio je 44,02 odsto glasova.

Prebrojano oko 83 odsto, na ivici drugog kruga

Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ima više od 50,48 odsto glasova birača na predsedničkim izborima, na osnovu 82,69 odsto prebrojanih glasačkih listića, navodi državna agencija Anadolija.

Njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio je 43,72 odsto glasova.

Erdoganova prednost se smanjuje

Erdogan ima više od 50,9 odsto glasova birača na predsedničkim izborima, na osnovu 75 odsto prebrojanih glasačkih listića, navodi državna agencija Anadolija.

Njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio je 43 odsto glasova.

Opozicione partije osporavaju rezultate.

Erdoganovo vođstvo

Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ima više od 51,3 odsto glasova birača na predsedničkim izborima, na osnovu 65,84 odsto prebrojanih glasačkih listića, navodi televizija TRT Haber.

Njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio je 42,85 odsto glasova.

60 odsto prebrojanih glasova

Erdogan ima više od 51,71 odsto glasova birača na predsedničkim izborima, na osnovu 60 odsto prebrojanih glasačkih listića, navodi televizija TRT Haber.

Njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio je 42,45 odsto glasova.

Prebrojano 54,56 odsto glasova

Erdogan ima 51,87, Kiličdaroglu 42,28 odsto. Prebrojano je 54,56 odsto glasova, javlja turski Hurijet.

Redžep Tajip Erdogan, Turska
foto: Printscreen

Prebrojano više od pola glasova

Erdogan ima više od 52,12 odsto glasova birača na predsedničkim izborima, na osnovu 51,39 odsto prebrojanih glasačkih listića, navodi televizija TRT Haber.

Njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio je 42,01 odsto glasova.

Za Sinana Ogana glasalo je oko pet odsto glasača.

Prebrojano 40 odsto glasova, nepromenjeno stanje

Erdogan ima više od 52,85 odsto glasova birača na predsedničkim izborima, na osnovu 40 odsto prebrojanih glasačkih listića, navodi televizija TRT Haber.

Njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio je 41,23 odsto glasova.

34 odsto prebrojanih glasova

Erdogan ima više od 53,2 odsto glasova birača na predsedničkim izborima, na osnovu 34.4 odsto prebrojanih glasačkih listića, navodi agencija Anadolija.

Njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio je 41,4 odsto glasova.

Za Sinana Ogana glasalo je oko pet odsto glasača.

Turska, izbori, glasovi
foto: Printscreen

Prebrojano 20 odsto glasova, vodi i Erdoganova partija

Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ima više od 55,6 odsto glasova birača na predsedničkim izborima, na osnovu 20 odsto prebrojanih glasačkih listića, navode turski mediji.

Njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio je 38,57 odsto glasova.

Prema navodima agencije Anadolija, izlaznost na izborima premašila je 88 odsto na glasačkim jedinicama u Turskoj i 45 odsto na biračkim mestima u dijaspori.

Erdoganova partija ubedljivo vodi i na parlamentarnim izborima, navode turski mediji.

Predsednik centralne izborne komisije Turske Ahmet Ener saopštio je da nije bilo značajnijih nepravilnosti na izborima.

Prebrojano oko 15 odsto glasova, Erdogan i dalje vodi

Na osnovu 14,84 posto obrađenih glasova u vođstvu je aktuelni turski predsednik Redžep Tajip Erdogan s 56,67 posto osvojenih glasova, sledi opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu sa 37,41 posto osvojenih glasova.

Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima izbora, treći kandidat Sinan Ogan osvojio je 5,33 posto glasova.

Erdogan ima ubedljivu prednost posle devet odsto prebrojanih glasova

Redžep Tajip Erdogan na izborima za predsednika Turske ima 59,47 odsto glasova, a Kemal Kiličardoglu 34,79 odsto glasova, pokazuju rezultati više od devet odsto prebrojanih glasačkih listića, prenosi televizijski kanal Haber.

Drugi krug 28. maja

Ako nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova u prvom krugu, drugi krug izbora, na kome će učestvovati dva kandidata sa najvećim brojem glasova, biće održan 28. maja.

Erdogan poželeo „uspešnu budućnost“

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poželeo je danas "uspešnu budućnost" za zemlju i njenu demokratiju nakon glasanja u Istanbulu na izborima.

„Važno je da svi birači bez problema glasaju do 17.00 kako bi pokazali snagu turske demokratije“, dodao je lider, ne predviđajući svoju pobedu.

Erdoganov glavni suparnik Kemal Kiličdaroglu, kojem ankete daju tesnu prednost, posle glasanja u Ankari zahvalio je svim građanima koji su izašli na izbore i glasali.

„Nedostajala nam je demokratija, uradili smo ono što je bilo potrebno. Svima nam je mnogo nedostajalo da budemo zajedno. Svima nam je mnogo nedostajalo da se zagrlimo. Videćete, nadam se da će proleće doći u ovu zemlju i da će proleće uvek trajati“, rekao je Kiličdaroglu.

Završeno glasanje

Birališta širom Turske su zatvorena, čime je završeno glasanje na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Birališta su zatvorena u 17 sati po lokalnom vremenu (16 sati po srednjoevropskom), a oni koji se nađu na biračkom mestu u vreme zatvaranja moći će da iskoriste svoje građansko pravo i posle 17 sati, saopštila je Visoka izborna komisija Turske.

Birališta su ranije bila otvorena i van Turske, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje.

Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Više od 3,41 milion građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Kako je saopštila Visoka izborna komisija, nepotpuni i nezvanični rezultati će biti objavljeni istog dana, u prvim satima po zatvaranju birališta.

Erdogan se pomolio u Aja Sofiji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poželeo je danas "uspešnu budućnost" za zemlju i njenu demokratiju nakon glasanja u Istanbulu na izborima.

"Važno je da svi birači bez problema glasaju do 17.00 kako bi pokazali snagu turske demokratije", dodao je lider, ne predviđajući svoju pobedu.

Pojavili su se i snimci iz Aja Sofije gde je došao da se pomoli noćas.

Glasali Erdogan i Kiličdaroglu

Erdogan i Kiličdaroglu glasali su na biračkim mestima u Istanbulu i Ankari nešto posle 11.30 po lokalnom vremenu.

Turci su u nedelju ujutru počeli da glasaju na izborima koji bi mogli da svrgnu Erdogana posle 20 godina na vlasti i da zaustave sve autoritarniji put njegove vlade.

Glasanje će odlučiti ne samo ko vodi Tursku, zemlju članicu NATO-a od 85 miliona, već i kako se njome upravlja, kuda se njena ekonomija vodi usred duboke krize troškova života, i kakav je oblik njene spoljne politike koja je zauzela nepredvidivi obrti.

Turska, izbori
foto: EPA/ERDEM SAHIN

Današnji izbori u Turskoj najveći su dosadašnji politički izazov za turskog predsednika Erdogana (69) koji je na vlasti 20 godina.

Glavni protivnik Erdogana je vođa Republikanske narodne stranke i kandidat koalicije koja okuplja šest opozicionih stranka Kiličdaroglu, kojem ankete daju tesnu prednost, prenosi Al Džazira.

Birališta će biti otvorena do 17 sati po lokalnom vremenu, u 87 regija.

Visoka izborna komisija Turske saopštila je da će nepotpuni i nezvanični rezultati biti objavljeni u prvim satima po zatvaranju birališta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track