LUKAŠENKO I DALJE NOSI ZAVOJ NA LEVOJ RUCI: Nakon glasina o zdravlju objavljena FOTOGRAFIJA beloruskog lidera, EVO GDE JE snimljen
Foto: Printscreen/Video Plus

spekulacije

LUKAŠENKO I DALJE NOSI ZAVOJ NA LEVOJ RUCI: Nakon glasina o zdravlju objavljena FOTOGRAFIJA beloruskog lidera, EVO GDE JE snimljen

Planeta -

Fotografiju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka objavila je jedna državna novinska kuća nakon sve većih spekulacija o njegovom zdravlju. Na fotografiji objavljenoj na Telegram kanalu Pul Pervovo, novinska kuća koja izveštava o Lukašenkovim aktivnostima, prikazuje ga kako nosi zavoj na levoj ruci. Rečeno je da predsednik radi u vojnoj komandnoj bazi.

U nedelju je premijer Roman Golovčenko pročitao poruku Lukašenka (68) tokom godišnje ceremonije na kojoj se mladi ljudi zaklinju na odanost zastavi. Prema opozicionom "Evroradio", Lukašenko je u subotu odveden u elitnu kliniku u Minsku. Ruska onlajn publikacija Podiom citirala je višeg člana donjeg doma parlamenta Dume Konstantina Zatulina koji je rekao da se „Lukašenko jednostavno razboleo... i da mu je verovatno potreban odmor“.

Aleksandar Lukašenko
foto: Printscreen/Telegram kanal Pul Pervogo

Poslednji put Lukašenko je viđen u javnosti tokom ruske godišnje proslave Dana pobede u Moskvi. Tada su počele da kruže glasine nakon izveštaja da je izgledao umorno i nesigurno dok je preskočio ručak koji je priredio predsednik Vladimir Putin.

Beloruski lider takođe nije govorio na događaju u Minsku povodom obeležavanja godišnjice njegovog preuzimanja funkcije predsednika. Kremlj je u ponedeljak saopštio da nije bilo zvaničnog saopštenja iz Minska o Lukašenkovom zdravlju. Rečeno je da je najbolje voditi se zvaničnim izjavama beloruskih vlasti, piše Al Džazira.

Aleksandar Lukašenko
foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Od ruske invazije na Ukrajinu prošle godine Lukašenko je postao sve više zavisan od Rusije u pogledu energije i kredita. Liderka beloruske opozicije u egzilu Svetlana Cihanuskaja rekla je svojim pristalicama da budu spremne na „svaki scenario“ kao odgovor na sve glasnije priče o Lukašenkovom zdravlju.

Na Tviteru je napisala: „Postoje mnoge glasine o zdravlju diktatora Lukašenka. Za nas to znači samo jedno: treba da budemo dobro pripremljeni za svaki scenario. Okrenuti Belorusiju na put demokratije i sprečiti Rusiju da se meša. Potrebna nam je međunarodna zajednica da bude proaktivna i brza.”

Inače, prema beloruskom ustavu, ako Lukašenko ne može da vlada, njegov posao se prenosi u svojstvu privremenog predsednika na predsednika gornjeg doma parlamenta do održavanja izbora. To je trenutno Natalija Kočanova, bivši Lukašenkov šef kabineta, koja se smatra lojalistom.

Lukašenko, koji je vladao Belorusijom od 1994. godine, koristio je svoja ovlašćenja da uguši proteste i izreče duge zatvorske kazne protivnicima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track