PUTIN USLIŠIO ZAHTEVE VERNIKA: Posle 90 godina u muzeju, NAJPOŠTOVANIJA ruska ikona se vraća crkvi, u Hram Hista Spasitelja
Foto: Lev Radin/PACIFIC PRESS / Sipa Press / Profimedia, Shutterstock, Printscreen

sveta trojica andreja rubljova iz 15. veka

PUTIN USLIŠIO ZAHTEVE VERNIKA: Posle 90 godina u muzeju, NAJPOŠTOVANIJA ruska ikona se vraća crkvi, u Hram Hista Spasitelja

Planeta -

Ikona „Sveta Trojica“ biće preneta u Rusku pravoslavnu crkvu (RPC). Ovu odluku doneo je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Sajt Ruske pravoslavne crkve prenosi da je takva odluka navodno doneta „kao odgovor na brojne zahteve pravoslavnih vernika“ da se ikona prenese u crkvu.

U Patrijaršiji pojašnjavaju i da će prve godine nakon prenosa „Sveta Trojica“ biti u Sabornom hramu Hrista Spasitelja „izložena za javno bogosluženje“.

Kasnije će ikona biti trajno smeštena u Trojičkom sabornom hramu Svete Trojice Sergijeve lavre.

Šef Patrijaršijskog saveta za kulturu Tihon tvrdi da će zahtevi muzeja za očuvanje Rubljovljeve „Trojice” u Sabornom hramu Hrista Spasitelja biti prioritet.

Hram i ikona biće pripremljeni, rekao je on agenciji RIA Novosti.

„Trojica“ Andreja Rubljova je ikona početka 15. veka, jedno je od najpoznatijih dela drevnog ruskog slikarstva i jedna od najpoštovanijih slika među pravoslavnim vernicima.

Od 1929. godine ikona se nalazi u kolekciji Tretjakovske galerije. Do 2022. godine i samo je nekoliko puta napuštala muzej.

Godine 1941. ikona Andreja Rubljova je evakuisana u Novosibirsk zajedno sa drugim eksponatima i čuvana u zgradi Opere.

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track