MOSKVA TVRDI DA JE PATRIOT UNIŠTEN KINŽALOM SA MIGA 31 Izvor iz Vašingtona: Sistem verovatno oštećen, ali može da se popravi
Foto: EPA / Martin Divíšek, EPA

procenjuje se šteta

MOSKVA TVRDI DA JE PATRIOT UNIŠTEN KINŽALOM SA MIGA 31 Izvor iz Vašingtona: Sistem verovatno oštećen, ali može da se popravi

Planeta -

Borbeni avion MiG-31K uništio je američki PVO sistem Patriot u Kijevu koristeći hipersoničnu raketu Kinžal, navodi ruska agencija RIA Novosti reči neimenovanog izvora.

„U stvari, zbog brzine Kinžala, američki PVO sistemi su iznenada pogođeni iz vazdušne zasede – neprijateljske borbene posade nisu mogle ništa da učine da zaštite svoje protivvazdušne sisteme“, rekao je on.

kindžal
foto: Twitter

Kako je objasnio sagovornik agencije, brzinske karakteristike raketa Kinžal omogućavaju im da za nekoliko minuta stignu do vojnih objekata na teritoriji Ukrajine. Stoga, mete kao što su Patriot SAM nemaju vremena da promene položaj nakon ispaljivanja ili učitaju nove rakete u lansere.

Ministarstvo odbrane najavilo je u utorak masovni udar na punktove razmeštaja jedinica Oružanih snaga Ukrajine , kao i na mesta skladištenja municije, naoružanja i opreme dopremljene iz zapadnih zemalja. Konkretno, hipersonična raketa Kinžal uništila je američki protivvazdušni raketni sistem Patriot u Kijevu.

Istog dana internetom su kružili snimci iz ukrajinske prestonice na kojima se vidi rad američkih protivvazdušnih sistema Patriot, koji su pokušavali da odbiju napad ruskih raketa. Istovremeno, odvojeni kadrovi pokazuju da nekoliko minuta nakon završetka salve američkih PVO sistema i njihovog opterećenja municijom sledi snažna eksplozija na zemlji u zoni njihovog položaja.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je za RIA Novosti da izjave kijevskih vlasti o šest ruskih raketa Kinžal koje je navodno oborio njihov PVO sistem ne odgovaraju stvarnosti. On je naglasio da Rusija nije lansirala onoliko „Bodeža” koliko ukrajinska vojska „navodno svaki put obara svojim izjavama”, osim toga, u Kijevu uvek greše sa tipom raketa – zato ne pogađaju. zaključio je načelnik Ministarstva odbrane.

SAD još uvek procenjuju u kom stepenu je sistem oštećen

Sistem Patriot verovatno je oštećen, ali nije uništen, rekao je američki zvaničnik za CNN.

SAD još uvek procenjuju u kom stepenu je sistem oštećen, rekao je zvaničnik. To će odrediti da li ukrajinske snage treba da ga povuku na popravku ili da ga jednostavno poprave na licu mesta.

Ukrajina trenutno ima dva sistema protivvazdušne odbrane Patriot u zemlji, jedan koji su donirale SAD, a drugi zajedno Nemačka i Holandija. Nejasno je koji od tih sistema je potencijalno oštećen, ali stavljanje jednog van funkcije – čak i na kratak period – moglo bi uticati na sposobnost Ukrajine da brani Kijev usred intenziviranja ruskih raketnih napada.

raketni sistem Patriot, Patriot, višecevni raketni bacač
foto: EPA / Martin Divíšek

Rusija je i ranije gađala sisteme Patriot hipersoničnim raketama, rekli su američki zvaničnici za CNN prošle nedelje, uključujući i jedan napad 4. maja. Taj napad nije uspeo, a Ukrajinci su uspešno presreli raketu pre nego što je mogla da pogodi Patriot, rekli su zvaničnici.

Drugi američki zvaničnik je rekao da je moguće da je raketni udar pogodio jednu od nekoliko komponenti baterije Patriot.

Kompletna Patriot baterija ima šest glavnih delova: generatore, radarski set, kontrolnu stanicu, antene, lanser i rakete presretače. Ali velika šteta na jednoj ili više komponenti može primorati Ukrajinu da prebaci sistem van zemlje radi obimnijih popravki.

Američki zvaničnici veruju da je ruska vojska uspela da uhvati signale koje emituje Patriot, a velika baterija Patriot je veći i stacionarni sistem, što omogućava ruskim snagama da je gađaju.

(Kurir.rs/RIA Novosti/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja