TOKOM 2022. U SVETU POGUBLJENE 883 OSOBE: 90 odsto svih smrtnih kazni izvršili Iran, Saudijska Arabija i Egipat
Foto: EPA

Izveštaj organizacije Amnesti internešenel

TOKOM 2022. U SVETU POGUBLJENE 883 OSOBE: 90 odsto svih smrtnih kazni izvršili Iran, Saudijska Arabija i Egipat

Planeta -

U svetu su tokom 2022. godine pogubljene ukupno 883 osobe, što je za 53 odsto više nego 2021, navodi se u redovnom godišnjem izveštaju Amnesti internešenela, organizacije za zaštitu ljudskih prava!

Sve egzekucije su izvršene u ukupno 20 zemalja, a samo njih tri - Iran, Saudijska Arabija i Egipat - odgovorne su za čak 90 odsto pogubljenja.

Smrtonosno ludilo

- Broj pogubljenja u 2022. godini dostigao je najveći nivo u poslednjih pet godina, a tome su najviše doprinele zemlje Bliskog istoka i severne Afrike, u kojima je zavladalo smrtonosno ludilo - navodi se u izveštaju.

U Saudijskoj Arabiji je "samo u jednom danu pogubljen 81 zatvorenik", navela je Agnes Kalamard, glavna sekretarka Amnesti internešenela. Ona je optužila Iran da je "u očajničkom pokušaju da uguši narodnu pobunu oduzeo život ljudima koji su samo koristili svoje pravo na proteste".

Zanimljivo je i da je Iran 2022. pogubio 576 osoba, dok je 2021. ukupno pogubljeno 314 ljudi. U Iranu je na smrt zbog ubistva osuđeno ukupno 279 osoba ove godine, a 255 zbog trgovine drogom, 21 zbog silovanja i 18 zbog ugrožavanja nacionalne bezbednosti. Na drugoj strani, u Singapuru su nastavljena pogubljenja posle dvogodišnje pauze usled pandemije koronavirusa. Pogubljeno je 11 osoba.

U izveštaju se ističe da je broj ljudi koji su pogubljeni u 2002. najverovatnije znatno veći zbog "tajnosti kojom je okruženo izvršenje smrtne kazne u zemljama kao što su Kina, Severna Koreja i Vijetnam".

- Iako ne znamo tačan broj pogubljenja u Kini, ta zemlja je nesumnjivo predvodnik u broju smaknuća - dodaje se u izveštaju.

U njemu ipak provejava i doza optimizma jer je šest zemalja u 2022. potpuno ili delimično ukinulo smrtnu kaznu. Kazahstan, Papua Nova Gvineja, Sijera Leone i Centralnoafrička Republika ukinule su smrtnu kaznu za sva kaznena dela, a Ekvatorijalna Gvineja i Zambija samo su za kaznena dela u građanskom zakonu. Tabela

Iran 576 S. Arabija 196 Egipat 24 SAD 18 Singapur 11 Irak 11 Kuvajt 7 Somalija 6 Južni Sudan 5 Kina x

* Broj pogubljenih po zemljama u 2022, za Kinu nema zvaničnih podataka (Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track