"SAD NE SMEJU DA DOZVOLE ULAZAK KINE NA UKRAJINSKO IGRALIŠTE" Ignjatović: Američki avion poleteo s Krita i špijunirao za Ukrajinu!
Foto: Kurir TV, EPA Hannibal Hanschke, Shutterstock, Ilustracija

KURIR TV

"SAD NE SMEJU DA DOZVOLE ULAZAK KINE NA UKRAJINSKO IGRALIŠTE" Ignjatović: Američki avion poleteo s Krita i špijunirao za Ukrajinu!

Planeta -

Kineski zvaničnici su krenuli da ostvaruju najavljenu takozvanu mirovnu misiju. Najviši kineski izaslanik Li Hui posetiće mnoge evropske države, a cilj jeste pronalaženje diplomatskog rešenja za rat u Ukrajini.

Najviši kineski izaslanik počeo je turneju po Ukrajini, Rusiji i drugim evropskim zemljama na putu za koji Peking kaže da ima za cilj razgovor o "političkom rešenju“ ukrajinske krize.

"KINA ĆE NASTAVITI DA IGRA ULOGU ZA REŠENJE UKRAJINSKE KRIZE!"

Vang Venbin – portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine - Što se tiče konkretnih detalja poseta, blagovremeno ćemo objaviti vesti, svi ostanite sa nama. Kina će nastaviti da radi zajedno sa međunarodnom zajednicom da igra konstruktivnu ulogu u političkom rešenju ukrajinske krize - poručio je Venbin.

Poseta dolazi nedeljama nakon što je kineski predsednik Si Đinping imao telefonski razgovor sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim krajem aprila, u prvim razgovorima dvojice lidera od početka rata.

BUDIMPEŠTA BLOKIRALA ISPLATU OD 500 MILIONA EVRA

Mađarska je blokirala isplatu osmog paketa od 500 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda za oružje koje zemlje članice Evropske unije isporučuju Ukrajini.

Raketa, Ukrajina, Zaporožje
foto: Printscreen Facebook

Paket od 500 miliona evra Ukrajini trebalo je da bude dodeljen sledećeg ponedeljka, 22. maja, ali je Budimpešta blokirala tu odluku, navodno zahtevajući „garancije“ da se Evropski mirovni fond ubuduće neće koristiti isključivo za pomoć Ukrajini.

Evropski mirovni instrument je vanbudžetski instrument sa ukupno skoro 8 milijardi evra. Pored toga, početkom maja, Savet EU odlučio je da izdvoji milijardu evra iz Evropskog fonda za mir u okviru svoje inicijative da Ukrajini obezbedi artiljerijsku municiju.

Gosti jutarnjeg programa Kurir televizije koji su analizirali posetu izaslanika azijskog giganta su Stevan Ignjatović, pilot i Marko Miškeljin, politički analitičar.

Miškeljin je rekao da će zemlje Afrike osetiti najveće posledice:

01:09

Amerika ne sme da dozvoli Kini da se umeša u ukrajinsko igralište

- Kina je pokazala da može da se uhvati ukoštac sa velikim problemima i svetskim konfliktima. Prvenstveni mirovni predlog Kine je galtko odbijen, a najviše zbog SAD koje ne smeju da dozvole Kini da se umeša u ukrajinsko igralište. Sutra ističe dogovor o izvozu žita iz ukrajinskih luka, a to će imati najveće posledice po Afriku. Imamo situaciju u kojoj će ispaštati države koje nemaju veze sa konfliktom i Ukrajinom. Očekuje se početak ukrajinske ofanzive, ali očigledno da je negde zapelo. Takođe, popravljaju se vremenski uslovi na terenu. Možda su razlog oni dokumenti što su procurili.

Ignjatović je spomenuo o obaveštajne podatke, te je pokazao sliku za koju tvrdi da prikazuje kretanje američke ratne mornarice koja radi za Ukrajinu:

Stevan Ignjatović
foto: Kurir televizija

- Ako krenemo od obaveštajnih podataka, ja sam došao da pokažem kako se oni uzimaju. Konkretno, ovo je slika jučerašnjeg rada američke ratne mornarice koja radi za Ukrajinu uglavnom. To je avion koji je juče 11 i po sati bio u akvatoriju Crnog mora kod grada Ibrajile. Inače, poleteo je sa Krita, s obzirom na to da tamo imaju svoju bazu.

Ovako izgleda avion koji Ignjatović opisuje:

Stevan Ignjatović
foto: Kurir televizija

- Taj avion ima tri člana posade i 19 operatora na sistemima koji se bave špijunažom. Ovo je mornarički avion, tako da njih interesuje šta je na i u moru. Obaveštajni rad je vrlo konkretan što se tiče amerikanaca. Rusija je pokazala šta ima kada je digla u vazduh skladište koje je vredelo 500 miliona dolara. Veruje se da su se tamo skladištile granate za tenkove. Nivo radijacije u tom ukrajinskom gradu je poraslo sa 80 odsto na 160 posto.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track