"RUSI NE MOGU DA UNIŠTE SISTEM PATRIOT, MOGU SAMO DA GA OŠTETE!" Eksperti tvrde da se otvorila prilika za KONTRAOFANZIVU UKRAJINE
Foto: EPA / Martin Divíšek, Planetpix / Alamy / Alamy / Profimedia, Kurir Televizija

KURIR TV

"RUSI NE MOGU DA UNIŠTE SISTEM PATRIOT, MOGU SAMO DA GA OŠTETE!" Eksperti tvrde da se otvorila prilika za KONTRAOFANZIVU UKRAJINE

Planeta -

Ruska hipersonična raketa Kinžal izazvala je kontroverzu svojim navodnim udarom na moćni američki PVO sistem Patriot u Ukrajini. Različiti izvori i zvaničnici iz Moskve, Kijeva i Sjedinjenih Američkih Država iznose različite tvrdnje o efektima tog udara.

Dok vesti iz Moskve tvrde da je Patriot sistem uništen, iz Kijeva stiže tvrdnja da je nemoguće uništiti taj PVO sistem jednim udarom Kinžal rakete. S druge strane, američki zvaničnici priznaju da je Patriot sistem pretrpeo određenu štetu, ali naglašavaju da nije uništen. Oni dodaju da će sistem ostati u Ukrajini, te da će biti sanirana nastala šteta kako bi ostao operativan za dalje ratne borbe.

Usijanje
foto: Kurir televizija

Ovaj incident baca svetlo na period pre dolaska Patriota u Ukrajinu. Sistem je bio najavljen kao najmoćniji i najnapredniji, sa dometom radara preko 150 kilometara. Koštao je više od milijardu dolara, pri čemu je sam sistem vredeo oko 400 miliona dolara, a projektili i baterije još 690 miliona dolara. Planirano je da Patriot sistem bude efikasan protiv aviona, krstarećih raketa i balističkih raketa manjeg dometa.

U emisiji "Usijanje", gostovali su Prof. Duško Tomić sa Fakulteta za bezbednost i globalne studije američkog Univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i Petar Milutinović, istraživač na Institutu za evropske studije, koji su prokomentarisali nedavni incident s hipersoničnom raketom.

Profesor Tomić je objasnio da je sistem Patriot ranjiv u određenim elementima, kao i svaki drugi sistem, te da supersonične rakete mogu naneti ozbiljniju štetu, ali ne i uništiti ga.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Sistem Patriot stvara tu tzv. odbrambenu kapislu koju ne možete da probijete, ali je u određenim elementima ranjiv. Kao što su ranjivi svi sistemi. Jedino, tom sistemu Patriot, mogu ozbiljnije štete da mu nanesu, a ne da ga unište, supersonične rakete. Jedino dve zemlje raspolažu sa supersoničnim raketama, a to su Rusija i Kina. Amerikanci su na putu da do kraja godine razviju svoju prvu supersoničnu raketu. U tehnološkom smislu Rusi su po razvoju raketa i aviona ispred Amerikanaca, ali su Amerikanci u mnogo čemu drugom ispred Rusa - rekao je Tomić.

Milutinović je istakao da u Ukrajini postoje dva Patriot sistema, jedan doniran od strane SAD-a, a drugi od strane Holandije i Nemačke. On je naveo da ti sistemi funkcionišu vrlo dobro i sposobni su da presretnu supersonične rakete i neutrališu njihovo dejstvo.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Činjenica je da su u Ukrajini 2 Patriot sistema. Jedan su donirali SAD, a drugi sistem su donirali Holandija i Nemačka. Ti sistemi funkcionišu vrlo dobro, oni su u stanju da presretnu te supersonične rakete i da anuliraju njihovo dejtstvo. Samim tim je i Ukrajina uspela da ostane u borbi već dosta dugo. Ali sada je došla vest da su Kinžal rakete oštetile Patriot sistem, to su američki zvaničnici i potvrdili. Ovo sada vidim kao priliku da se dodatno utvrde linije podele u Ukrajini i da se krene u kontraofanzivu. Ovo što sada Ruska Federacija radi je odlaganje kontraofanzive koja bi trebala da krene na leto. Međutim, čini mi se da neće u tome biti dovoljno uspešni, već će Amerikanci i države članice NATO alijanse još odlučnije krenuti na region Donbasa - istakao je Milutinović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track