BAJDEN STIŽE U HIROŠIMU: Neće se izviniti za bacanje atomske bombe
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS / POOL

BAJDEN STIŽE U HIROŠIMU: Neće se izviniti za bacanje atomske bombe

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden neće ponuditi izvinjenje za upotrebu nuklearnog oružja od Sjedinjenih Država protiv Japana pre 78 godina, saopštila je Bela kuća.

Bajden je trenutno na putu za Hirošimu, japanski grad koji je bio meta prve borbene upotrebe atomske bombe 6. avgusta 1945. godine. Tamo će se održati samit čelnika G7.

U petak bi trebalo da poseti Memorijalni muzej Hirošime s ostalih šest zvaničnika i da učestvuje u ceremoniji polaganja venaca i sadnje drveća sa svojim kolegama iz Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva. Neki japanski političari pozvali su SAD da ponudi zvanično izvinjenje za bombardovanje Hirošime i Nagasakija četiri dana kasnije.

Barak Obama, prvi američki predsednik koji je posetio spomen-mesto 2016., takođe se nije izvinio za upotrebu nuklearnog oružja. Savetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven je poručio novinarima da događaj kojem Bajden prisustvuje ne bi bio prikladan za takav gest, piše Independent.

- Predsednik neće dati izjavu u Memorijalnom parku mira. Učestvovaće s drugim čelnicima G7 u polaganju venaca i nekoliko drugih događaja, ali to nije, iz njegove perspektive, bilateralni trenutak - dodao je Saliven. Tvrdi da Bajden dolazi "kao jedan od G7 lidera koji će odati počast".

Objasnio je da će Bajden odati počast iz poštovanja prema istoriji i prema japanskom premijeru Fumiu Kišidi, koji je u japansku politiku ušao kao član japanskog Zastupničkog doma za prvi okrug Hirošime.

Kurir.rs/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track