VELIKE POPLAVE NA SEVERU ITALIJE! Evakuisano više hiljada ljudi, IMA MRTVIH, izlilo se čak 14 reka, spasilačke ekipe na terenu
Foto: Gianni Schicchi / PA Images / Profimedia

kiša

VELIKE POPLAVE NA SEVERU ITALIJE! Evakuisano više hiljada ljudi, IMA MRTVIH, izlilo se čak 14 reka, spasilačke ekipe na terenu

Planeta -

Zvaničnici na severu Italije uputili su hitan apel stanovništvu da se evakuiše usled poplava koje su izazvale obilne padavine zbog čega je došlo do izlivanja 14 reka!

U nezapamćenim poplavama poginule su najmanje tri osobe, ali se strahuje da bi boj žrtava mogao da bude i veći. Najmanje tri osobe se još vode kao nestale.

Oštećeni putevi

Najgora situacija je u regionu Emilija-Romanja. Gradonačelnik Čezene Enco Latuka objavio je video na svom Fejsbuku, u kome upozorava da bi zbog jakih kiša koje nastavljaju da padaju mogla da se izlije reka Savija i njene pritoke. On je pozvao stanovnike da se premeste u gornje spratove kuća i izbegavaju obale reka i najavio da će zatvoriti neke mostove i ulice zbog mulja koji su na njih nanele poplave.

Italija, poplave, Đorđe Pantić, žena sa bebom
foto: RAINEWS/Printscreen

- Situacija bi mogla postati kritična. Ne smemo ni na koji način da se opustimo - rekao je gradonačelnik.

Stanovnici u nekoliko gradova su morali da se popnu na krovove zgrada, odakle su ih vatrogasci evakuisali helikopterima ili gumenim čamcima. Blokirane su brojne saobraćajnice i železnički pravci, a gradonačelnici više mesta i gradova, uključujući Bolonju, pozvali su stanovnike da ne napuštaju svoje domove. I grad Ravena, blizu jadranske obale, teško je pogođen.

Posle suše

- Ovo je verovatno najgora noć u istoriji naše regije. Ravena je neprepoznatljiva zbog pretrpljene štete - rekao je Mikele de Paskale, gradonačelnik Ravene, iz koje je već evakuisano 5.000 stanovnika.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni navela je na Tviteru da je vlada spremna da pruži svu neophodnu pomoć.

Đorđa Meloni
foto: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

Olujne kiše usledile su nakon višemesečne suše, što je smanjilo sposobnost zemlje da upija vodu, a povećalo razoran uticaj poplava, rekli su meteorolozi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track