RUSI BEZ MILOSTI: Deveti napad na Kijev od početka maja, Ukrajinci tvrde da su oborili 29 od 30 projektila i dronova!
Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

istočni front

RUSI BEZ MILOSTI: Deveti napad na Kijev od početka maja, Ukrajinci tvrde da su oborili 29 od 30 projektila i dronova!

Planeta -

Ruska vojska je juče rano ujutru izvršila novi žestok raketni napad na Kijev, deveti od početka ovog meseca! Intenziviranje ruskih napada na ukrajinsku prestonicu usledilo je od 28. aprila, nakon ukupno 51 dana pauze.

Strateški bombarderi

Ono se poklapa s razmeštanjem zapadnih sistema protivvazdušne odbrane (PVO), koje su Sjedinjene Države i zapadni saveznici dostavili Ukrajini kao pomoć da se odbrani od ruskih vazdušnih udara.

UKrajinska PVO je navela da je u noći između srede i četvrtka i juče rano ujutru oborila 29 od 30 ruskih krstarećih raketa i četiri bespilotne letelice. U tim napadima je poginula jedna osoba - muškarac u Odesi, na koga su pali delovi ruske pogođene rakete.

Kijev, Ukrajina
foto: AP LIBKOS

- Ostvarili smo dobre rezultate tokom najnovijeg noćnog napada - rekao je Nikolaj Oleščuk, komandant ukrajinskog vazduhoplovstva.

Deveta serija ruskih raketnih udara usmerena je bila posebno na Kijev, dok Ukrajina tvrdi da završava pripreme za veliku ofanzivu kojom će Ruse proterati sa ukrajinske teritorije.

- Nastavlja se serija vazdušnih napada na Kijev, bez presedana po snazi i intenzitetu - saopštile su civilne i vojne vlasti Kijeva.

Krstareće rakete lansirane su s ruskih strateških bombardera iz regiona Kaspijskog mora, a izviđačke bespilotne letelice su nadletale Kijev.

- Svi neprijateljski ciljevi u vazdušnom prostoru Kijeva otkriveni su i uništeni - navodi se iz istih izvora.

Vitalij Kličko
foto: Profimedia

Nakon obaranja jedne letelice izbio je požar u jednoj poslovnoj zgradi, ali nije bilo povređenih, potvrdio je Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, na Telegramu.

- Naša PVO je obavila posao - rekao je Kličko

Sabotaža na Krimu

Eksplozije su se čule i u centralnim delovima Ukrajine, u regionima Vinica, Hmeljincki i Žitomir. Ukrajinska strana je saopštila da je ruska strana lansirala ukupno šest raketa tipa "kalibr", 21 raketu tipa "kh-101" i "kh-555", dve rakete tipa "iskander", dva iranska drona kamikaze "šahid" i dva izviđačka drona.

Juče je došlo do poremećaja u železničkom saobraćaju na Krimu, poluostrvu koje je Rusija anektirala 2014. posle referenduma. Poremećaj je izazvala eksplozija na pruzi između Simferopolja, glavnog grada i glavne luke Sevastopolj. Proruski guverner Krima, koga je postavila Rusija, na Telegramu je objavio da su "vagoni sa žitom izleteli iz šina".

voz, sabotaža
foto: Printscreen

Podsećamo, poslednjih meseci ukrajinska vojska sve češće vrši napade na Krim nakon što je dobila projektile većeg dometa od SAd i saveznika.

Kineski izaslanik: Nema čarobnog rešenja

Kineski izaslanik za Ukrajinu Li Hui izjavio je da ne postoji "čarobno rešenje" za rat u Ukrajini, pozivajući Kijev i Moskvu da pregovaraju.

- Ne postoji čarobni lek za rešavanje krize i sve strane moraju da izgrade odnos međusobnog poverenja i stvore uslove za prekid rata i pokretanje dijaloga - rekao je Li, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

U poseti Ukrajini od utorka, Li se sastao sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom.

Li je najviši kineski zvaničnik koji je posetio Ukrajinu od početka ruske ofanzive u februaru 2022. Prema njegovim rečima, Kina će "nastaviti da pruža pomoć Ukrajini u okviru svojih mogućnosti". Kineski zvaničnik će posetiti i Poljsku, Francusku, Nemačku i Rusiju.

Inicijativa iz Afrike: Šest predsednika za Kijev i Moskvu

Iz Afrike stiže najnovija inicijativa za prekid sukoba u Ukrajini i postizanje mira, potvrdilo je ministarstvo spoljnih poslova Južnoafričke Republike. Predsednici šest afričkih država posetiće Moskvu i Kijev u pokušaju da se pokrenu mirovni pregovori i okonča sukob koji traje već 15 meseci.

Detalji misije još nisu finalizovani, a ona bi trebalo da startuje početkom juna. Ideja je da šestorica predsednika putuju između prestonica Rusije i Ukrajine dok se ne postigne prekid vatre, preneo je Blumberg. U misiju mira krenuće predsednici Egipta, Ugande, Zambije, Senegala, Južnoafričke Republike i DR Kongo. Predsednici Rusije Putin i Ukrajine Zelenski izrazili su spremnost da prime mirovnu misiju.

Kurirr.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track