RAZOTKRIVEN PUTINOV TAJNI PODZEMNI BUNKER! Ukopan 50 metara u zemlju, obložen betonom, otporan na eksplozije... TO JE CEO GRAD!
Foto: AP, Shutterstock

ukopana palata

RAZOTKRIVEN PUTINOV TAJNI PODZEMNI BUNKER! Ukopan 50 metara u zemlju, obložen betonom, otporan na eksplozije... TO JE CEO GRAD!

Planeta -

Ako se Vladimir Putin ikada nađe na listi nestalih, velike su šanse da će biti sakriven u svom tajnom skrovištu na jugu Rusije.

Dokumenti koji su procurili sada su otkrili njegov utvrđeni bunker na Crnom moru koji se nalazi ispod njegove luksuzne palate Gelendžik vredne milijardu funti, a kompleks se prostire na 58.000 kvadratnih metara.

Prostranu vilu, veličine Bakingemske palate, opozicioni lider Aleksej Navaljni nazvao je „najčuvanijim mestom u Rusiji i najvećom Putinovom tajnom“. Poseduje bazen, spa centar, saune, bar, pozorište, bioskop, vinski podrum, kazino, pansion, crkvu, pa čak i sopstvenu benzinsku stanicu, piše Dejli mejl.

Ima salon za nargile sa striptizetama sve sa binom i šipkom i hokejaško klizalište, koje Putin voli da igra sa svojim prijateljima, a mogu da se opuste i u i Putinovoj privatnoj banji.

Vladimir Putin, Putinov bunker
foto: Printscreen Twitter/FLASH

Ali čini se da postoji još više slojeva ogromne i ekstravagantne palate 50 metara ispod površine. Nacrti blistavo ukrašenog imanja sugerišu da je Putin napravio "podzemnu rupu za Džejmsa Bonda". Dokumenti koje je ranije objavila na internetu sada nefunkcionalna ruska građevinska kompanija Metro Stile, ogolila su jazbinu.

Šeme su pokazale zamršenu mrežu tunela otpornih na eksploziju umotanih u debeli beton i materijale otporne na vlagu zakopanih ispod palate sa više ventilacionih i filtracionih šahtova, pa čak i sopstvenim snabdevanjem električnom energijom.

Dva odvojena prolaza povezana su liftom koji se spušta otprilike 50 metara ispod zemlje - sa putevima za bekstvo koji vode na liticu na kojoj se nalazi plišana podloga. Tuneli su snabdeveni da nedeljama bude dovoljno sveže vode, ventilacije i kablova za podršku VIP stanarima.

Namenjeno da "neko" preživi ili pobegne

Građevinski inženjer Thaddeus Gabriszevski rekao je da oni imaju "sve vrste sigurnosti" što znači da su "namenjeni da neko preživi ili pobegne". To bi pružilo savršeno skrovište u slučaju katastrofe za Putina i njegove najbliže.

Majkl K. Kimidž, bivši zvaničnik američkog Stejt departmenta i stručnjak za hladni rat, rekao je za Insajder:

Aleksej Navaljni
foto: EPA/BABUSHKINSKY DISTRICT COURT PRES

"Jedan tunel je Navalnijeva Fondacija za borbu protiv korupcije nazvala „degustacionim sobama“ koja je prva otkrila nacrte. U izveštaju se tvrdi da je uređena kao pravi stambeni prostor, gde bi Putin i njegovi prijatelji mogli da uživaju u pogledu dok su i dalje bezbedni. U njemu je pisalo: „To je ogroman prozor koji pruža najbolji mogući pogled na more. „Ovde možete da uživate u čaši vina... ovo nije neka vrsta balkona gde ste stalno u opasnosti, već veoma bezbedno podzemno mesto gde vam ništa ne preti.

1 / 8 Foto: Printscreen EAST2WEST

Drugi tunel, koji se smatra poželjnom opcijom za bekstvo, vodi do otvora na obali, koji je primećen na snimcima dronova koje je snimila organizacija. Izgleda da se video poklapa sa strukturom imovine koja je predložena u nacrtima koji su procurili. Tuneli, dužine do 60 metara, imaju oko 6.500 kvadratnih metara stambenog prostora i mogli bi da služe kao komandno mesto. Izlazi na obalu. Otvor, koji se nalazi odmah pored tankog šljunčanog puta samo nekoliko metara od mora, jasno se vidi na snimcima dronom koje je snimio Navaljnijev tim.

Vladimir Putin, Putinov bunker
foto: Printscreen Twitter/FLASH

U slučaju bilo kakve katastrofe ili napada na palatu, Putin i njegovi prijatelji bi jednostavno požurili do skrivenog lifta zatvorenog duboko u zgradi. Okno, koje radi na odvojenom elektroenergetskom sistemu, prevozi VIP osobe duboko pod zemlju, gde imaju izbor između dva odvojena tunela. Prvi tunel je dugačak oko 40 metara i postavljen je u stene, a izlaz izlazi otprilike na pola puta niz litice. Tim Navaljnog nazvao je ovaj tunel „sobom za degustaciju“ – tvrdeći da sadrži odgovarajuće stambene prostore u kojima bi Putin i njegovi saradnici mogli da uživaju u pogledu na more dok su i dalje zaštićeni.

„To je ogroman prozor koji pruža najbolji mogući pogled na more. Ovde možete da uživate u čaši vina... ovo nije neka vrsta balkona na kome ste stalno u opasnosti, već veoma bezbedno podzemno mesto gde vam ništa ne preti“, navodi se u izveštaju Fondacije za borbu protiv korupcije.

vladimir Putin, Putinov Bunker
foto: Printscreen EAST2WEST, Printscreen FBK

Iako nije neuobičajeno da svetski lideri imaju bunker za hitne slučajeve, karakteristike ovog Putinovog na Crnom moru sugerišu da je izgrađen da bi se obezbedio njegov opstanak. Palata je okružena sa oko 17.000 hektara zemlje u vlasništvu ruske službe bezbednosti FSB i patrolira se danonoćno. Zone zabrane letenja i zabrane plovidbe znače da su specifičnosti njegovog dizajna skrivene od sveta. Ali postoje marine i platforme za helikoptere za Putinovu privatnu upotrebu kako bi se osiguralo da ima lak put do svog utočišta, dok mu lična železnica nudi još jedan tajni način transporta, a kažu da je to Putinov omiljeni način prevoza..

Inženjer koji je postao zviždač koji je navodno radio na izgradnji - nazvan samo kao Viktor - smatrao je palatu "nacionalnim blagom" što sugeriše da su podzemni prolazi zakopani u steni bili genijalniji od bunkera dr Noa. Osmi podzemni sprat, verovatno tunelski, takođe je nazvao „balkonom – bukvalno lođom koja visi nad morem“.

39 puta veća od Monaka

Ogromna palata izgrađena je u tajnosti u blizini Gelendžika na obali Crnog mora na imanju Praskovejevka - za koje se kaže da je 39 puta veća od Monaka, prenosi San.

Navaljni je tvrdio da je dobio ekskluzivni pristup tajnim planovima za vilu uz pomoć izvođača plaćenih da je renoviraju. Rekao je:

„Ovo nije seoska kuća, nije vikendica, nije rezidencija. To je ceo grad, tačnije kraljevstvo."

vladimir Putin, Putinov Bunker
foto: Printscreen FBK

Podloga u stilu Versaja, za koju se kaže da je najveća privatna kuća, od tada je uništena dok je bila podvrgnuta renoviranju. Navalnijeva pomoćnica Marija Pevčik rekla je da je to zbog pojave buđi koja je nastala usled loše ventilacije, preneo je Moskva tajms.

Izgradnju palate u Gelendžiku je navodno finansiralo nekoliko Putinovih bliskih saveznika, uključujući Igora Sečina – šefa ruskog naftnog giganta Rosnjefta – i milijardera tajkuna Genadija Timčenka. Usred kontroverze oko palate izazvane objavljivanjem istrage Fondacije za borbu protiv korupcije 2021. godine, oligarh Arkadij Rotenberg je negirao da pripada Putinu i rekao da je vlasnik prostranog imanja na vrhu litice. Milijarder Rotenberg je Putinov bivši sparing partner u džudou i možda najbliži prijatelj iz detinjstva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track