"KAO DA JE PALA ATOMSKA BOMBA" Pukovnik Stević: Posle Kinžala, sistem Patriot više ne radi! DŽABA SVE AKO NE ZNATE DA GA KORISTITE
Foto: Kurir TV, Shutterstock

ŽESTOK NAPAD NA KIJEV

"KAO DA JE PALA ATOMSKA BOMBA" Pukovnik Stević: Posle Kinžala, sistem Patriot više ne radi! DŽABA SVE AKO NE ZNATE DA GA KORISTITE

Planeta -

Ruska vojska juče je ponovo izvršila napad na Kijev. Kako su saopštile ukrajinske vlasti napadi na Kijev bili su "bez presedana". Ovo je deveti u nizu ruskih napada koji su,po svojoj snazi, intezitetu i raznovrsnosti, bili najjači do sada.

O ovom žestokom napadu govorili su u jutarnjem programu Kurir televizijae pukovnik prof. dr Velibor Stević i Petar Ranković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

jutarnji
foto: Kurir Televizija

- Ovo je nova ruska taktika. Rusija ne želi da ruski vojnici ginu i zato je linija fronta maltene stabilna, ali zato je dejstvo strateške avijacije i supersoničnim raketama žestoko. Nije toliko gađan Kijev koliko okolina Kijeva - skladišta municije i vojne opreme koja se dovlači iz Poljske. Mora put da se preseče do Kijeva. Moraju da se zaustave ti darodavci koji će to da naplate kad tad. Zato su gađali i železničku prugu i skladišta municije pa se sad raspravlja da li je tamo bio osiromašeni uranijum ili nije - rekao je Stević i dodao:

- Zašto je bila onolika pečurka kao da je eksplodirala atomska bomba. Evropska komisija je rekla da je sada radijacija povećana sa 75 na 138. Znači da nije bilo samo eksploziva. Kada raketa eksplodira stvara se pečurka, ali ne takvog oblika i te visine.

Ranković je istakao da upotreba hipersoničnog naoružanja od strane Rusije ima simbolički značaj:

jutarnji
foto: Kurir Televizija

- Upotreba hipersoničkih raketa ima jedan simbolički značaj budući da je Ruska federacija pored Kine jedina ovladala ovom vrstom tehnologije. SAD za sada nemaju hipersonično naoružanje. Suština je ta da upotrebom tih raketa vi možete pogađati ciljeve koji su više hiljada kilometara daleko:

Naglasio je da ni s obzirom na tako dalek domet hipersoničnih raketa mogli da budu gađani i ciljevi izvan Ukrajine.

- Te rakete se mogu upotrebljavati ne samo na području Ukrajine, već bi to potencijalno mogli da budu i drugi gradovi. Ne zaboravimo da je Rusija na početku koristila tu taktiku blic kriga. Ona je iznanadila Ukrajinu, kao i celu Evropu i SAD brzinom kojom je ušla na teritoriju Ukrajine. Sada je situacija drugačija. Imamo stabilan front, Rusija je čvrsto utvrdila pozicije i iscrpljuje Ukrajinu.

02:24

KAO DA JE PALA ATOMSKA BOMBA! Pukovnik Stević o napadu na Kijev: Kada raketa esplodira pojavi se pečurka, ali NE TAKVA!

Stević je izrazio uverenje da je američki PVO sistem Patriot ili uništen ili oštećen tj. da je u svakom slučaju nefunkcionalan.

- Kinžal je uništio partiot. Ukrajina nije objavila da je Patriot pogođen, već da su oni uništili šest Kinžala. Rusi kažu da nisu toliko Kinžala ispalili. Amerika kaže da nije oštećen Patriot. Onda su rekli oštećen je radar, pa da su oštećeni su bacači. Znači ili je uništen ili je oštećen. Ako je oštećen onda ne može da funkcioniše. Šta to govori. To govori o tome da je džaba davati naoružanje ljudima koji ne umeju da rukuju sa tim naoružanjem.

Istakao je da je uništenje ili ošćećenje Patriota veliki udarac za američku vojnu ekonomiju.

- Ovo je veliki problem za američku vojnu ekonomiju. Pašće cena Patriota. Setite se šta se desilo nakon što smo mi 1999. oborili NATO avion F 117A. Gotovo da je izbačen iz upotrebe. Moraju Amerikanci da nađu neki izgovor, pa kažu te oštećeno ovo, te oštećeno ono..

Ranković smatra da još uvek nisu stvoreni uslovi za dugo očekivanu ukrajinsku ofanzivu:

- Kontraofanziva je potrebna Ukrajini, ali već možemo da zaključimo da je to teško izvodljivo. Za to bi joj trebalo mnogo više naoružanja i municije nego što trenutno poseduje, a tome treba dodati i da se ruska vojska dobro snalazi u zimskim uslovima. Teško da će Ukrajina povratiti teritorijalni integritet, odnosno da će osloboditi zauzete teritorije, što bi bio osnovni cilj kontraofanzive.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track