OTKRIVENO KO JE BIO SERIJSKI UBICA ZODIJAK!? Američki FBI navodno identifikovao zločinca: Priznao da je UBIO 37 osoba
Foto: Printscreen

OTKRIVENO KO JE BIO SERIJSKI UBICA ZODIJAK!? Američki FBI navodno identifikovao zločinca: Priznao da je UBIO 37 osoba

Planeta -

Američki Federalni istražni boro (FBI) identifikovao je serijskog ubicu poznatog pod nazivom Zodijak, tvrdi grupa istražitelja koja se bavi takozvanim hladnim slučajevima pod nazivom Kejs brejk!

U pitanju je Gari Fransis Post, veteran vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Država, koji je preminuo 2018. godine.

Veruje se da on stoji iza ubistva najmanje pet osoba krajem šezdesetih godina. Novinar Tomas Kolbert tvrdi da mu je izvor iz FBI potvrdio da je Post, koji je ranije identifikovan kao ubica, trenutno na vrhu liste agencije kao glavni osumnjičeni za ubistva koja nikada nisu razrešena.

Hladni slučaj

Kolbert tvrdi da je laboratorija FBI uspela da izoluje Postov uzorak DNK, koji ga povezuje sa ubistvima, i da policija nije dovoljno istražila optužbe protiv njega dok je bio živ.

- Post se vodio kao osumnjičeni za serijska ubistva još od 2016. godine, ali nikada nije bio ozbiljno istražen - naveo je novinar.

Fbi
foto: Profimedia

Kolbert tvrdi da je Post uoči svoje smrti prijateljima podelio oružje, delove pištolja, barut, metke i čaure više od 25 različitih kalibara koji ga povezuju sa ubistvima.

Potvrđeno je da je Zodijak usmrtio pet osoba u Severnoj Kaliforniji tokom šezdesetih godina prošlog veka, ali se veruje da je broj žrtava oko 30. Sam ubica u porukama koje je slao policiji naveo je da je ubio 37 osoba. FBI je poslednji put u oktobru 2021. potvrdio da je slučaj Zodijak još otvoren.

Grupa istražitelja iz Kejs brejka tvrdi da je pronašla dokaze koji Posta povezuju sa svim ubistvima i da su federalne policijske vlasti ignorisale dokaze. Oni su razgovarali s mnogima koji su poznavali Posta, uključujući njegove komšije i devojku njegovog sina.

Izvor iz FBI

- Kao i policajci, federalni agenti su suočeni s velikim brojem slučajeva, konstantnim treninzima i usavršavanjem, čudnim pravilima i birokratijom - rekao je anonimni izvor iz FBI.

Zvanično, iz kancelarije FBI u San Francisku nisu želeli da potvrde navode o identifikaciji Zodijaka, navodeći da je slučaj i dalje otvoren.

Serijski ubica je nazvan Zodijak zbog kriptograma i astroloških simbola koje je slao policiji. Nerešeni slučajevi ubistava decenijama su bili inspiracija za mnoge knjige, dokumentarne i igrane filmove.

Kurir.rs/A.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track