TOKOM POSLOVANJA S MONSTRUMOM CVETALA TRGOVINA LJUDIMA: Dojče bank plaća 75 miliona $ žrtvama milijardera pedofila Epstajna
Foto: Reuters

PRAVDA

TOKOM POSLOVANJA S MONSTRUMOM CVETALA TRGOVINA LJUDIMA: Dojče bank plaća 75 miliona $ žrtvama milijardera pedofila Epstajna

Planeta -

Nemački gigant Dojče bank pristao je da plati 75 miliona dolara žrtvama Džefrija Epstajna, milijardera pedofila, koji je preminuo u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu u avgustu 2019.

Dojče bank je na taj način namirio tužbu u kojoj se navodi da je tokom svog poslovanja sa Epstajnom omogućio trgovinu ljudima.

Profit pre zakona

Milijarder pedofil, koji je sarađivao s brojnim poznatim ljudima, među kojima su bivši predsednici Sjedinjenih Država Donald Tramp i Bil Klinton, kao i glumac Vudi Alen i britanski princ Endru, srednji sin preminule britanske kraljice Elizabeta Druge, bio je klijent nemačke banke od 2013. do 2018.

Neimenovana Epstajnova žrtva u tužbi je navela da je Dojče bank nastavio da posluje sa Epstajnom uprkos tome što su znali da se njegovi računi koriste za isplate žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Džefri Epstajn
foto: Profimedia, AP

Ona je u sudskim dokumentima navedena kao Džejn Do, a podnela je kolektivnu tužbu protiv Dojče banka u novembru prošle godine pred sudom u Njujorku. Navela je da tužbu podnosi u svoje ime i ime drugih žena koje je zlostavljao pokojni milijarder. Tvrdila je da je banka "izabrala profit umesto poštovanja zakona", jer je znala da će "zaraditi milione dolara od omogućavanja trgovine ljudima i seksualnog zlostavljanja koje je vršio Epstajn".

Neimenovana žena je u tužbi navela i da ju je Epstajn prodavao radi seksa 15 godina, počevši od 2003. godine, kad se preselila u Njujork. Kako prenosi BBC, Epstajn se obratio Dojče banku za saradnju nakon što je prekinuo poslovne odnose s američkom bankom JP Morgan 2013. godine.

Dodaje se da "banka nije detaljno ispitala transakcije na računima za one vrste aktivnosti koje su povezane s Epstajnovom prošlošću iako ga je označila kao visokorizičnog klijenta". Očekuje se da će se postignuta nagodba od 75 miliona dolara iskoristiti za isplatu odštete desetinama zlostavljanih žena.

"Edvards Potinger", jedna od advokatskih kompanija koje zastupaju neimenovanu žrtvu, navela je za BBC da se "verovatno radi o najvećoj nagodbi u istoriji Sjedinjenih Država vezanoj za trgovinu ljudima i seksualno zlostavljanje koja uključuje jednu bankarsku instituciju".

Problem iz prošlosti

Nemački gigant je nakon podnošenja tužbe u Njujorku tražio od suda da ona bude odbačena. Dilan Ridl, portparol banke, odbio je da prokomentariše postignutu nagodbu, ali je rekao da je "napravila značajan napredak u rešavanju brojnih problema iz prošlosti".

Džefri Epstajn
foto: Profimedia

Podsećamo, Epstajn je, prema zvaničnim podacima, izvršio samoubistvo u zatvoru 10. avgusta 2019, dok je čekao suđenje zbog optužbi za seksualnu trgovinu maloletnicama. Njegov odnos s brojnim poznatim ličnostima nikad u potpunosti nije razjašnjen. Nepoznati detalji: I Čomski među saradnicima?

Jedan od onih koji su sarađivali s Džefrijem Epstajnom je i Noam Čomski, poznati američki filozof i aktivista, preneo je Vol strit džornal pozivajući se na izveštaj o poslovanju milijardera pedofila. Među njegovim saradnicima je i poznati dirigent Leon Botstajn. Obojica su sa Epstajnom sarađivala posle 2008, kad se on na prvom suđenju izjasnio kao kriv za pedofiliju i podvođenje maloletnica.

Noam Čomski
foto: Luis Cortes / Zuma Press / Profimedia

Čomski je naveo da nije primio nikakvu isplatu od Epstajna, već da je od njega tražio savet tehničke prirode u vezi sa zajedničkim fondom koji je imao sa prvom suprugom.

- Transfer oko 270.000 dolara sa računa koji je povezan sa Epstajnom iz marta 2018. bio je u sklopu preuređivanja mojih sopstvenih sredstava i nije uključivao nijedan njegov peni - rekao je Čomski.

Kurir.rs

potpisi Navodno se ubio u ćeliji dok je čekao suđenje Džefri Epstajn Sedište Dojče bank u Frankfurtu Dojče bank Jedna od poslovnica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track