RUSI UZALUD SLAVE POBEDU U BAHMUTU? Stižu prve reakcije iz Ukrajine na tvrdnje Prigožina da je KLJUČNI GRAD osvojen
Foto: Youtube Printscreen/Reuters

zvanično

RUSI UZALUD SLAVE POBEDU U BAHMUTU? Stižu prve reakcije iz Ukrajine na tvrdnje Prigožina da je KLJUČNI GRAD osvojen

Planeta -

Zamenica šefa ministarstva odbrane Ukrajine Ana Malijar demantovala je navode šefa Vagnera Jevgenija Prigožina da su ruske snage danas osvojile Bahmut.

Malijar tvrdi da se borbe i dalje vode u Bahmutu i da ukrajinske snage drže odbrambenu liniju kod takozvane višespratnice "Avion".

- Naše jedinice kontrolišu određene industrijske i infrastrukturne objekte u okruženju - napisala je Malijar na Telegramu.

Ukrajinska vojska takođe je negirala da je ruska privatna vojna jedinica Vagner preuzela potpunu kontrolu nad razorenim istočnim gradom Bahmutom i saopštila da njene trupe nastavljaju borbu.

- To nije istina. Naše jedinice se bore u Bahmutu - rekao je portparol vojske Serhij Čerevatiji za Rojters.

Jevgenij Prigožin, podsetimo, saopštio je danas da njegove snage kontrolišu ceo Bahmut i raširio rusku zastavu sa današnjim datumom na ulicama razorenog grada.

- Tačno u podne 20. maja, Artjomovsk (ruski naziv za Bahmut), poslednji deo takozvane višespratnice "Avion", potpuno je zauzet - rekao je Prigožin u video obraćanju na kanalu Vagnera na Telegramu.

Vagner će prema njegovim rečima od 25. maja početi da povlači svoje jedinice na odmor i preobuku.

- Naše jedinice će stvoriti neophodne linije odbrane - navodi Prigožin i dodaje da će kontrola nad gradom biti preneta na rusko ministarstvo odbrane.

Bahmut se inače nalazi u blizini DNR severno od velikog grada Gorlovke. Važan je za snabdevanje ukrajinskih snaga u celom Donbasu. Bitka za Bahmut počela je zvanično 8. oktobra 2022. godine.

Borba je prema navodima ruskih medija trajala 224 dana dana.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track