NOVI BLISKI KONTAKT IZNAD BALTIKA: Ruski lovci opet pratili američke bombardere
Foto: Profimedia

NOVI BLISKI KONTAKT IZNAD BALTIKA: Ruski lovci opet pratili američke bombardere

Planeta -

Lovci Ministarstva odbrane Ruske Federacije sprečili su narušavanje granica od strane dva strateška bombardera B-1B američkog ratnog vazdoplovstva iznad Baltičkog mora

Ruska kontrola vazdušnog prostora nad Baltičkim morem je 25. maja 2023. otkrila dva vazdušna cilja koja se približavaju državnoj granici Ruske Federacije.

Da bi se sprečilo narušavanje državne granice Ruske Federacije, u vazduh su podignuti lovci Su-35 i Su-27 iz sastava PVO Zapadnog vojnog okruga.

Posade ruskih lovca klasifikovale su vazdušne mete kao dva strateška bombardera B-1B američkog vazduhoplovstva.

Nakon uklanjanja stranidž vojnih aviona sa Državne granice Ruske Federacije, ruski lovci su se vratili na aerodrom svoje matične baze.

„Let ruskih lovaca obavljen je u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora. Kršenje državne granice Ruske Federacije nije dozvoljeno“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Podsetimo, dana 23 maja u britansku vazduhoplovnu bazu Ferford sletela su dva od ukupno četiri strateška bombardera B-1B američkog ratnog vazduhoplovstva u okviru sastava Operativna grupa bombardera za Evropu 2023-3 i planirane rotacije snaga za brzo odvraćanje NATO-a kao podrška Evropskoj komandi Američke vojske.

U pitanju su dva strateška bombardera iz sastava 7. bombarderske eskadrile iz base Dajs u Saveznoj državi Teksas, koji su iz SAD doleteli u Evropu kako bi sprovodili misije NATO i „Er polising“ i pružali zaštitu u širem regionu Baltičkog mora.

Rotacija strateških bombardera uključivaće ukupno četiri strateška bombardera B-1B. Preostala dva kako je navedeno trebala bi da stignu 25. maja.

Kurir.rs/TV Front

Bonus video:

02:49

Rusija na putu američkom imperijalizmu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track