TELO NESTALE MARIJE IDENTIFIKOVANO POSLE 29 GODINA: Roditelji konačno znaju gde im je ćerka, ali je slučaj i dalje obavijen TAJNOM
Foto: Printscreen Twitter

TRAGIČAN KRAJ POTRAGE

TELO NESTALE MARIJE IDENTIFIKOVANO POSLE 29 GODINA: Roditelji konačno znaju gde im je ćerka, ali je slučaj i dalje obavijen TAJNOM

Planeta -

Skoro 29 godina nakon njenog nestanka, identifikovano je telo Marije van der Zanden (22) iz ​​holandskog grada Putena. Pronađena je mrtva u jednom rezervoaru u Nemačkoj u avgustu 1994. godine, istog meseca kada je nestala, potvrdila je policija.

- Preplavljeni smo ovom vesti. Posle skoro 30 godina, konačno znam gde mi je ćerka - rekao je Ab van der Zanden, Marijin otac, na veb stranici Fondacije Petera R. de Vrisa.

Marija je nestala 6. avgusta 1994. Komšija ju je video kako vozi bicikl, ali joj nakon toga nije bilo traga. Policija je pokrenula opsežnu istragu, ali ona nije dala rezultate.

Prošle godine, fondacija ubijenog holandskog istraživačkog novinara Petera R. de Vrisa se udružila sa policijskim timom za stare slučajeve u još jednom pokušaju da otkrije šta se dogodilo Mariji. Fondacija je ponudila nagradu od 250.000 evra za informacije koje su dovele do njenog otkrića.

Krajem marta ove godine, nemačka policija je prijavila da bi mogla da ima telo koje bi moglo da bude Marijino. Oni su krajem avgusta 1994. pronašli mrtvu ženu u rezervoaru veštačkog jezera u blizini nemačkog grada Soesta, 240 kilometara od Putena. Nemačka policija tada nije mogla da utvrdi njen identitet i nakon kratke istrage je zaključila da je verovatno u pitanju samoubistvo. Telo je sahranjeno u bezimenoj grobnici bez uzetog DNK.

Nova istraga identifikovala je telo pronađeno u Nemačkoj kao Mariju van der Zanden na osnovu njenih otisaka prstiju.

To ne znači da je istraga sada zatvorena, saopštila je holandska policija. Dok je nemačka policija njenu smrt proglasila samoubistvom, holandski tim želi da istraži događaje oko njenog nestanka. Žele da saznaju kako je Marija, između ostalog, završila 240 kilometara dalje od svog doma. Takođe žele da znaju zašto vlasti nisu ranije povezale neidentifikovanu ženu pronađenu u rezervoaru sa Marijom.

- Još ima mnogo pitanja na koja ćemo, nadamo se, uskoro dobiti odgovore sa timom za hladne slučajeve i Fondacijom - rekao je Marijin otac.

"Nagrada neće biti isplaćena jer je Marija pronađena putem policijskih informacija, saopštila je Fondacija Peter R. de Vris. Izbos od 250.000 evra biće namenjeno rešavanju drugih starih slučajeva.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track