DRON-KAMIKAZA KOJI MOŽE DA RAZBIJE TAJVANSKU ODBRANU: Kina predstavila novo podvodno bespilotno vozilo (VIDEO)
Foto: Twitter/zhao_dashuai

DRON-KAMIKAZA KOJI MOŽE DA RAZBIJE TAJVANSKU ODBRANU: Kina predstavila novo podvodno bespilotno vozilo (VIDEO)

Planeta -

Iako još uvek u razvoju, kineski dron kamikaza, koji se može lansirati pod vodom, otkrivajući jasnu buduću upotrebu u operaciji na Tajvanu i amfibijskom iskrcavanju.

Na snimku je prikazan dron nalik Switchblade-u, koji je razvio kineski univerzitet, kako poleće ispod površine vode, a krila mu se rasklapaju.

Tenzije u Tajvanskom moreuzu su na vrhuncu svih vremena, uz vatrene i opsežne kineske pripreme i vežbe oko ostrva u cilju mogućeg vojnog pribegavanja da ponovo zauzme provinciju. Ovo dolazi usred sve većeg prisustva SAD, Japana i Severnoatlantskog saveza (NATO) u dalekoj istočnoj Aziji.

Sa američkim vojnim savetnicima koji svakako upravljaju operacijama, obezbeđujući tehničku podršku i obaveštajne informacije osim naoružavanja Tajvanu – ako ne i direktno učestvujući u ratu – amfibijska operacija je najizazovniji element za Narodnooslobodilačku vojsku (PLA).

Mali sistem taktičke podrške pešadiji, kao što je dron kamikaza, koji bi se pridružio drugim velikim kapitalnim platformama kao što su amfibijski brodovi za sletanje helikoptera tipa 075 (LHD), amfibijski tenk tipa 05 i jurišni helikopteri Z-10 bili bi velikoj prednosti u probijanju jako utvrđene plaže i unutrašnjih utvrđenja koja će Tajvanci postaviti.

Odbrambeni igrači u takvim bitkama su generalno u prednosti, a tajvanska vojska se takođe fokusirala na odbijanje iskrcavanja na plaži. Njihov naglasak na nedavnim vojnim vežbama Han Kuanga i najnovijim vojnim nabavkama iz Sjedinjenih Država ukazuju na to.

BESPILOTNA LETELICA ISPALjENA IZ PODMORJA NA KOPNO

Bespilotna letelica, nazvana Jousun (Yousun), se vidi kako ispaljuje iz kanisterskog bacača, pojačanog verovatno modulom na bazi gasa, pre nego što se krila rasklope.Neki komentari na stranicama kineskih društvenih medija nazvali su ga Bespilotna letelica kamikaza Peregrine, koju je razvio Severozapadni politehnički univerzitet Kine u provinciji Šanksi. Ova činjenica, međutim, nije mogla da se proveri.

Video snimak iz nosne kamere drona pokazuje kako se približava zemaljskoj meti.

dron
foto: Twitter/zhao_dashuai

Popularna komentatorka Džao Dašuai takođe je objavio snimak na kojem se vidi kako dron izlazi sa površine vodenog tela.

Ona je opisala dimenzije drona kao 2,5 do 3 metra dužine sa jedinstvenim mehanizmom za sklapanje. Krilo na vrhu trupa je podeljeno na tri dela, pri čemu se srednji okreće napolje, a druga dva se okreću sa svakog kraja. Zhao kaže da ovo daje bespilotnoj letelici „neverovatnu aerodinamičku stabilnost i dugo vreme leta“.

KAKO POMAŽE KINESKOM AMFIBIJSKOM ISKRCAVANjU

Vojnici iz Narodnooslobodilačke armije (PLA) i mornaričkih jedinica PLA iskrcaće se uz potpunu vatru i podršku amfibijskih tenkova i pomorske artiljerije.

dron
foto: Twitter/zhao_dashuai

Dok nailaze na prepreke na plaži koje postavlja vojska Republike Kine (ROC, zvanični naziv za Tajvan), vojnici PLA moraju potrošiti ogromne resurse i osoblje da bi prošli. Iako će oni zaista biti prevaziđeni u nekom trenutku, s obzirom na prednost Kine u opremi i ljudstvu, verovatno će to biti krvava stvar.

Tako lansiranje kamikaza dronova postaje još jedan izvor precizne vatre na branioce. Ovo će ili odvratiti ili uništiti njihove pozicije, što će pomoći napadaču da se približi.

Džao ovo opisuje kao ograničavanje manevara tajvanskih trupa dok pomaže kineskom pokretu. „Sa stotinama dronova, oni mogu da obezbede oblik potisne vatre za amfibijsko iskrcavanje. Ideja je da sa stotinama dronova koji lete iznad nekog područja, neprijateljske trupe ne mogu da izađu iz zaklona ili manevrišu, dozvoljavajući napadačkoj strani slobodu kretanja, rekao je on na Tviteru.

Štaviše, pošto bi bili lansirani ispod vode, verovatno iz bespilotnih podvodnih vozila (UUV), Tajvan takođe ne može da fokusira svoju vatru koristeći protivoklopne vođene rakete Džavelin (ATGM) na amfibijsko vozilo ili bespilotna nadzemna vozila (USV) koji bi ih inače nosio.

dron
foto: Twitter/zhao_dashuai

DUG PUT

Kao prvo, bespilotna letelica je u fazi testiranja i čini se da je neko vreme udaljena od formalne nabavke. Verovatno će biti mnogo tehničkih problema sa kojima bi se programeri suočili, a koje bi trebalo rešiti, a još više nakon testiranja.

Nije poznato u kojoj fazi testiranja je napravljen snimak podvodnog lansiranja. Sistem pojačanja hladnog lansiranja takođe će zahtevati nekoliko sati validacije i identifikovati koliko dugo i na kojoj dubini može da ostane pod vodom.

Ovo ne pominje nedostatak jasnoće oko toga koju bi UUV platformu Kina mogla da upotrebi za lansiranje dronova na mete na tajvanskim plažama. Informacije o dronu, poput njegove izdržljivosti, tipa bojeve glave, plafona, brzine i optičkog sistema, nisu dostupne.

Ali oružje je, ipak, jedinstveno i obećava da će radikalno promeniti način na koji bi moderni amfibijski napad na sletanje mogao da prođe – u slučaju da se svede na to.

Kurir.rs/Novosti/Eurasiantimes.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track