SERIJA EKSPLOZIJA NA OBALAMA DNJEPRA: Detonacije odjekuju nakon uništenja brane, a mnogi tvrde da to znači SAMO JEDNO (VIDEO)
Foto: screenshot

haos

SERIJA EKSPLOZIJA NA OBALAMA DNJEPRA: Detonacije odjekuju nakon uništenja brane, a mnogi tvrde da to znači SAMO JEDNO (VIDEO)

Planeta -

Istražitelji iz Rusije pregledali su danas mesto uništenja hidroelektrane Кahovka i zabeležili nastalu štetu.

Gornji deo hidroelektrane, koja se nalazi u Hersonskoj oblasti, uništen je tokom prethodne noći, izjavio je Vladimir Leontjev, načelnik administracije gradskog okruga Novokahovka. Leontjev navodi da je to posledica serije udara ukrajinskih trupa iz teškog višecevnog bacača reketa "Alder".

Incident je doveo do plavljenja područja niz Dnjepar.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama vidi se međutim serija eksplozija koju pokreće poplavni talas.

Veruje se da su u pitanju eksplozije nagaznih mina kojima su prekrivene obale Dnjepra.

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) prate situaciju u nuklearnoj elektrani Zaporožje, ali u ovom trenutku nema bezbednosne pretnje za rad postrojenja. Generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je da će sledeće nedelje posetiti Zaporošku NE.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je "kijevski režim" digao u vazduh hidroelektranu Кahovska kako bi prebacio trupe na područje svojih ofanzivnih dejstava iz pravca Hersona. Šojgu je napomenuo da je Кijev izvršio teroristički napad digavši u vazduh hidroelektranu Кahovskaja što je dovelo do poplava velikih područja.

Hidroelektrana Кahovka je inače šesta (donja i poslednja) etapa kaskade dnjeparskih hidroelektrana koja se nalazi pet kilometara od grada Novaja Кahovka u Hersonskoj oblasti.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track