MAKEDONAC OSUĐEN ZA UBISTVO U ŠVAJCARSKOJ PRE 24 GODINE: Otkriven slučajno, a sumnja se da iza JEZIVOG ZLOČINA stoje teroristi OVK
Foto: EPA

presuda

MAKEDONAC OSUĐEN ZA UBISTVO U ŠVAJCARSKOJ PRE 24 GODINE: Otkriven slučajno, a sumnja se da iza JEZIVOG ZLOČINA stoje teroristi OVK

Planeta -

Muškarac poreklom iz Severne Makedonije osuđen je u švajcarskom gradu Bilu zbog ubistva počinjenog pre 24 godine.

Sud je Severnomakedonca (65) osudio na 18 godina i tri meseca zatvora zbog ubistva i pokušaja ubistva tokom pljačke u junu 1999. godine.

Grupa od četvorice muškaraca, podsećaju švajcarski mediji, upala je kobne večeri u kuću jedne porodice i bračnom paru i njihovom sinu, koji je tada imao 14 godina, ruke vezala lisicima. Dva starija sina bračnog para u tom trenutku nisu bila kod kuće. Napadači su bili maskirani i naoružani, a jedan od njih je mučio vezane roditelje i sina.

Kad su se dva starija sina bračnog para iznenada vratila kući, napadači su ispalili najmanje četiri hica, jedan brat je ubijen, a drugi teško ranjen. Napadači su potom pobegli.

Jedini DNК trag vodio je do sada osuđenog. Istražitelji su za osumnjičenog saznali slučajno tek 2015. godine kad je prijavio provalu u njegov kiosk u Bernu. Njegov DNК trag se tada poklopio sa tragovima DNК pronađenim na mestu zločina u Bilu.

Brutalan zločin potresao je celu Švajcarsku i godinama se smatrao nerešenim krivičnim predmetom.

Osumnjičeni je od starta negirao umešanost u pljačku, a njegov branilac je tražio oslobađajuću presudu tvrdeći da je DNК analiza sumnjiva. Javno tužilaštvo je međutim smatralo da je umešanost muškarca u pljačku dokazana i tražilo je kaznu zatvora od 18 godina.

Pozadina pljačke je i dalje nejasna.

Policija je tokom istrage došla do informacija da bi zločin mogao biti zasnovan na ilegalnoj trgovini oružjem između dva sina porodice i bivših aktivista terorističke Oslobodilačke vojske Кosova.

(Kurir.rs/Blick/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track