PUTIN SE OPROSTIO OD BERLUSKONIJA: Italijan branio poteze ruskog lidera, razmenjivali i "SLATKE PORUKE"! Njegove reči ODJEKUJU
Foto: Avalon.red / Avalon / Profimedia, AP Ramil Sitdikov

poslednji pozdrav

PUTIN SE OPROSTIO OD BERLUSKONIJA: Italijan branio poteze ruskog lidera, razmenjivali i "SLATKE PORUKE"! Njegove reči ODJEKUJU

Planeta -

U vezi sa smrću Berluskonija, šef ruske države je uputio telegram italijanskom predsedniku Serđu Matareli u kojem je izrazio „najdublje saučešće u vezi sa smrću izuzetnog italijanskog političara".

- Najvažniji događaji u novijoj istoriji Italije vezani su za ime ovog izuzetnog čoveka. Kao pravi patriota, Silvio Berluskoni je uvek stavljao interese otadžbine iznad svega - rekao je ruski lider.

Prema Putinovim rečima, Berluskoni se „s pravom smatrao prvakom italijanske politike i uživao je visok međunarodni autoritet".

Ruski predsedni navodi da je Berluskoni „dao zaista neprocenjiv lični doprinos razvoju obostrano korisnih rusko-italijanskih partnerstava".

- U Rusiji će Silvio Berluskoni ostati upamćen kao dosledan i principijelan pobornik jačanja prijateljskih odnosa između naših zemalja - uverin je Putin.

On je dodao da je za njega lično Berluskoni "bio drag čovek, pravi prijatelj", čijoj se mudrosti divio.

Berluskoni se tokom političke karijere sastao sa gotovo svim najvažnijim ljudima u svetu.

Vladimir Putin
foto: Shutterstock

Putin mu poslao 20 boca vodke

Jedan od poslednjih skandala izbio je krajem prošle godine kada je procurio snimak tajnog razgovora sa liderom "Forca Italije", na kojem on strasno brani Putinovu invaziju na Ukrajinu.

Snimak je napravljen dan ranije tokom zatvorenog sastanka sa novoizabranim senatorima Force Italije u Montečitoriju. Na istom sastanku je snimljen i kako se hvalio da mu je Putin čestitao rođendan poslavši mu 20 flaša votke, a Putinu je vratio 20 flaša vina Lambruska i da su razmenili „slatke poruke“.

Ovo predstavlja kršenje evropskih sankcija koje su uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu, saopštila je tada Evropska komisija. Evropske sankcije uključuju zabranu uvoza ruskog alkohola, uključujući votku, saopštila je EK i dodala da nema izuzetaka za poklone i da je na državama članicama da sprovedu ove sankcije.

Silvio Berluskoni
foto: Avalon.red / Avalon / Profimedia

Branio Putinove poteze

Sutradan su italijanski mediji objavili novi video u kojem Berluskoni svojim partijskim kolegama objašnjava rat u Ukrajini, čvrsto zastupajući ruski stav o tome kako je došlo do toga.

- Znate li kako se to desilo sa Rusijom? Ali za ovo vas molim za maksimalnu diskreciju. Da li obećavate?.. ...Bilo je ovako – 2014. u Minsku, Belorusija, potpisan je sporazum između Ukrajine i dve novoformirane republike Donbas za mirovni sporazum da se više ne napadaju. Ukrajina godinu dana kasnije baca taj ugovor u pakao i počinje da napada granice dve republike. Dve republike trpe vojne gubitke koje, kažu mi, dolaze na pet, šest, sedam hiljada mrtvih. Dođe (ukrajinski predsednik Volodimir) Zelenski, utrostruči napade na dve republike. Smrtnost raste - rekao je Berluskoni.

Kurir.rs/Sputnik/Index.hr/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track