KOME IDE BERLUSKONIJEVO BOGATSTVO? Kreće bitka za kompanije, banke, televizije, fudbalski klub... SAMO KUĆE VREDE MILIJARDE
Foto: EPA/Angelo Carconi

nasledstvo

KOME IDE BERLUSKONIJEVO BOGATSTVO? Kreće bitka za kompanije, banke, televizije, fudbalski klub... SAMO KUĆE VREDE MILIJARDE

Planeta -

Mediji u Italiji već dan nakon smrti Silvija Berluskonija pišu o tome ko će naslediti bogatstvo italijanskog političara.

Kako piše italijanska Republika nasledstvo bi trebalo da bude podeljeno između njegove dece iz prvog braka Marine i Pjer Silvija i troje iz drugog Barbare, Eleonore i Luiđija.

Prvi sastanak na kome će se raspravljati o nasledstvu zakazan je za kraj juna kada će Fininvest, italijanska holding kompanija čiji je osnivač i vlasnik bio Berluskoni, imenovati novi upravni odbor koji će na funkciji ostati samo narednih godinu.

- Sastanak Fininvesta biće prvi nakon smrti Berluskonija koji se nikada nije odrekao apsolutne većine u vlasništvu. Njegova deca Marina i Pjer Silvio poseduju po 7,65 posto kompanije. Ostalo troje dece iz braka sa Veronikom dele 21,42 posto deonica porodične kompanije H14 koja je zadužena za investicije - piše Republika.

Kad bi se deonice jednostavno podelile između petoro dece, kako navode italijanski mediji, troje iz braka sa Veronikom imalo bi apsolutnu većinu u kapitalu od 58 posto. Tako bi Marina i Pjer Silvio imali manjinski udeo u vlasništvu.

Silvio Berluskoni
foto: Reuters

Berluskoni je još ranije imenovao Marinu da vodi Fininvest i Pjer Silvija na čelnu poziciju u Mediasetu, ali italijanski političar nikada nije javno govorio o raspodeli udela u kompanijama.

- Te je stvari poverio advokatu Mikelu Karpineliju koji će pročitati testament - piše italijanski list.

Holding Fininvest nalazi se u centru korporativne mreže koja ima značajan udeo u tri kompanije i to 53 posto u izdavačkoj kući Mondadori, 48 posto u televizijskim stanicama Mfe i 30 posto u kompaniji Banca Mediolanum.

Fininvest ima i stopostotni udeo u Fudbalskom klubu Monca te 6,8 posto u digitalnom servisu Soldo kao i dva posto u Satispayu.

Veliki deo Berluskonije imovine međutim ne potpada u vlasništvo Fininvesta. Niz kompanija za nekretnine Berluskoni je držao mimo ovog holdinga, a to se posebno odnosi na Idru gde se nalaze neke od najpoznatijih porodičnih kuća.

- Dragulji Idre upisani su u budžet od 426 miliona evra. Kompletna imovina koju je Berluskoni ostavio naslednicima, a koja se odnosi na nekretnine procenjuje se na 3,7 milijardi evra - navodi Republika.

RAI njuz navodi da je ukupna imovina Berluskonija u 2022. godini procenjena na 6,3 milijarde evra.

(Kurir.rs/La Repubblica)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track