ITALIJA ISPRAĆA BERLUSKONIJA UZ APLAUZE: Pogledajte DIRLJIV MOMENAT kad je stiglo vozilo sa kovčegom nekadašnjeg premijera (VIDEO)
Foto: EPA Ciro Fusco, AP Luca Bruno, EPA Matteo Bazzi, AP Rossella Papetti

ceremonija

ITALIJA ISPRAĆA BERLUSKONIJA UZ APLAUZE: Pogledajte DIRLJIV MOMENAT kad je stiglo vozilo sa kovčegom nekadašnjeg premijera (VIDEO)

Planeta -

Veliki broj zvaničnika i građana Italije ispraća nekadašnjeg premijera i biznismena Silvija Berluskonija na poslednji put.

Marta Fašina, njegova partnerka, zaplakala je kad je kovčeg unesen u milansku katedralu. Berluskonijeva deca takođe nisu mogla da zadrže suze na početku ceremonije.

Mnogi građani su međutim besni što se takva čast ukazuje trostrukom premijeru i medijskom mogulu koga su pratili mnogi skandali - uključujući njegove čuvene seksualne orgije! Desetine hiljada Berluskonijevih pristalica ipak se okupilo na trgu da gledaju proces uživo na ogromnim ekranima i aplaudiralo dok je kovčeg unošen kroz vrata katedrale.

Sahrani prisustvuje 2.300 ljudi uključujući članove porodice, prijatelje svetske lidere, ključne saveznike... Danas je takođe nacionalni dan žalosti povodom smrti čoveka koga većina građana doživljava kao najuticajniju ličnost u Italiji poslednjih decenija.

1 / 10 Foto: AP Claudio Furlan

Porodica je juče održala privatno bdenje u jednoj od Berluskonijevih vila u blizini Milana, grada u kome je zaradio milijarde kao vlasnik medijske imperije i fudbalskog kluba, pre nego što je ušao u politiku 1994. godine.

Marina (56), najstarije dete Berluskonija, za koju se pretpostavlja da je naslednik medijske imperije, takođe je brisala suze dok je ceremonija bila u toku. Fašina, koja je bila 53 godine mlađa od nekadašnjeg premijera, nikada se zvanično nije udala za Berluskonija, ali su održali "lažnu" ceremoniju 2022. godine. Neki izveštaji sugerišu da Marina nije odobravala venčanje, međutim, viđena je kako teši očevu partnerku.

Na trgu su se nalazili veliki venci u bojama italijanske zastave.

Mađarski predsednik Viktor Orban je među najvišim stranim zvaničnicima čije je prisustvo na sahrani potvrđeno. Đorđa Meloni, italijanska premijerka, koja je svoje prvo iskustvo u vladi stekla kao ministar u Berluskonijevoj vladi, takođe će prisustvovati sahrani i to zajedno sa liderom Lige Mateom Salvinijem, čija je stranka dugo bila u savezu sa Berluskonijevom. Legenda FK Milana Fabio Kapelo takođe je viđen među zvanicama.

Berluskoni, premijer sa najdužim stažom u posleratnoj istoriji Italije, ponovo je izabran u Senat prošle godine, a bio je poznat i po kontroverznim gafovima na međunarodnoj sceni. Politički protivnici dovode u pitanje ne samo odluke vlade da održi državnu sahranu - čast koja se može priuštiti svim bivšim premijerima - već i da proglasi nacionalni dan žalosti.

Zastave su od ponedeljka spuštene na pola koplja na svim javnim zgradama u znak počasti lideru čiji se uticaj protezao i daleko izvan politike. Parlament je suspendovan na tri dana, a vlada je za danas proglasila dan žalosti.

(Kurir.rs/Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track