SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO FILIPINE: Potres bio jačine 6,2 stepena po Rihteru
Foto: Shutterstock, Ilustracija

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO FILIPINE: Potres bio jačine 6,2 stepena po Rihteru

Planeta -

Zemljotres magnitude 6,2 pogodio je danas Filipine, objavio je Američki geološki institut (USGS), a lokalne vlasti su poslale upozorenje na naknadne potrese.

Zemljotres se dogodio na dubini od 124 kilometara oko 10.00 časova po lokalnom vremenu (4.00 po srednjoevropskom vremenu) kod Kalatagana, u provinciji Batangas, blizu glavnog grada Manile.

Za sada nisu prijavljeni nastradali ili štete, ali su ekipe poslate da procene posledice potresa, rekao je šef policije Kalatagana Emil Mendoza.

Rekao je i da su on i zaposleni u njegovoj policijskoj stanici istrčali napolje posle potresa. Šef službe za upravljanje posledicama vanrednih događaja u Kalataganu rekao je da je potres trajao između 30 sekundi i minuta.

Osetio se u glavnom gradu Manili gde su stanovnici izleteli iz zgrada.

Potresi se svakodnevno događaju na Filipinima koje se nalaze na "vatrenom pojasu" Pacifika, zoni sa intenzivnom seizmičkom i vulkanskom aktivnošću.

Poslednji veliki potres dogodio se na severu te zemlje u oktobru prošle godine. Bio je magnitude 6,4 i pogodio je grad Dolores u planinskoj provinciji Abra. U njemu je povređeno više ljudi, oštećene su zgrade i dalekovodi u većem delu te oblasti.

Zemljotres magnitude sedam je pogodio provinciju Abra i u julu prošle godine a u tom potresu je bilo 11 mrtvih i više stotina povređenih a izazvao je klizišta i pukotine u tlu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track