ZELENSKOM STIŽE JOŠ PET PATRIOTA: Iz Amerike objavili kada će Ukrajini dostaviti nove moćne PVO sisteme
Foto: EPA / Atef Safadi, PA Presidential Press Service Han

ZELENSKOM STIŽE JOŠ PET PATRIOTA: Iz Amerike objavili kada će Ukrajini dostaviti nove moćne PVO sisteme

Planeta -

Greg Hejs, izvršni direktor američke kompanije "Rejtion tehnolodžiz" koja proizvodi sisteme protivvazdušne odbrane Patriot, izjavio je za Volstrit džurnal (WSJ) da će Ukrajini dostavi još pet baterija tog sistema do kraja 2024.

On je kazao i da "Rejtion tehnolodžiz" planira da poveća proizvodnu Patriota na 12 sistema godišnje, nakon što su tokom proteklih decenija ukupno proizveli više od 240 Patriota.

Navodi se da jedan kompletni sistem Patriot košta oko 400 miliona dolara, a s projektilima koje ispaljuje ukupna cena mu je 1,1 milijardu dolara. Na naručeni siste, obično se čeka u proseku duže od dve godine.

Šef "Rejtion tehnolodžiz" je za WSJ rekao da se Patriot u Ukrajini pokazao kao vrlo efikasan PVO sistem u rukama vojske kojom komanduje predsednik Volodimir Zelenski.

- Iznenadilo nas je koliko je efikasan. Zajedno s drugim PZO sistemim presreo je više od 90 odsto projektila i dronova kojima je gađana Ukrajina - rekao je Hejs i dodao da su Ukrajinci prilagodili softver ovog sistema tako da može da locira, prati i uništi projektile koji lete hipersoničnom brzinom.

(Kurir.rs/WSJ)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track